петак, јун 21, 2024

Potvrđena Putinova kandidatura

Slične objave

Podeli

MOSKVA, 29. januara 2024. (Beta-AFP) – Ruske vlasti saopštile su danas da su potvrdile kandidaturu Vladimira Putina za predsedničke izbore u martu, na kojim se pretpostavlja da će pobediti, pošto je opozicija u velikoj meri pod represijom.

“Ruska izborna komisija je registrovala kandidaturu Vladimira Putina za mesto predsednika”, saopštila je ta institucija na Telegramu. Aktuelni 71-godišnji predsednik, koji je na vlasti gotovo četvrt veka, u decembru je ozvaničio nameru da se kandiduje za novi mandat na izborima koji će biti održani od 15. do 17. marta.

Čini se da su izbori jednostavna formalnost, pošto su kritičari Kremlja slomljeni represijom, posebno od ruske invazije na Ukrajinu pre gotovo dve godine. Protivnik Kremlja Boris Nadeždin, još uvek pokušava da potvrdi svoju kandidaturu, što je izazvalo neočekivano oduševljenje poslednjih nedelja.

Desetine hiljada Rusa su se mobilisale da potpišu peticiju neophodnu za registraciju njegove kandidature. On planira da u sredu dostavi više od 100.000 potpisa podrške sugrađana Centralnoj izbornoj komisiji, telu pod kontrolom vlade, koje odobrava ili odbija kandidature.

Nadeždin, veteran političkog života, malo poznat široj javnosti, rekao je za AFP da gaji malo iluzija o ishodu izbora, ali se nada da će to označiti “početak kraja” Putinove ere.
Revizija Ustava omogućava Putinu da ostane na vlasti do 2036. godine.

Skoro svi glavni protivnici, kao što je antikorupcijski aktivista Aleksej Navaljni, nalaze su u zatvoru ili su oterani u izgnanstvo.