петак, мај 24, 2024

Popisivači zaviruju i u zdravstveni karton

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 15. oktobar 2022. – Građani sve češće imaju zamerke na pitanja popisivača. Miljan Đoković se javio našem portalu i izneo brojne kritike na pitanja iz upitnika. Postavljati pitanje da li porodica ostvaruje prihode od poljoprivrede (u očigledno urbanoj sredini!), većina pitanja u vezi sa radnim odnosom su besmislena. “Ime firme”, “Zemlja iz koje je firma”, “Primanja sa kojima raspolaže domaćinstvo”, “Da li živite u vanbračnoj zajednici” i pored toga što je isto prezime na oba lična dokumenta..

Sva pitanja iz domena zdravstvenog stanja, kaže Đoković, su potpuno neprihvatljiva i nevažna za popis.

“Popisivač pre početka popisa dužan je da upozna građanina sa uslovima popisa. Da se kaže da li su odgovori na sva pitanja obavezna i koja su to pitanja. I koja su to pitanja koja su obavezna!”

“Stiče se utisak da su odgovori na većinu pitanja potpuno irelevantni i popisivači su, a popisani građani takođe, često dovedeni u neugodnu situaciju. Razumem da postoji potreba za dosta podataka, ali teško je shvatiti da je za popis bitno ime firme, koliko zarađujete. Do ovog popisa sam mislio da su, recimo podaci iz mog zdravstveni kartona tajna kao i mnogo toga što popisivači žele da otkriju”, rekao je Đoković i akcenat stavio na lošu metodologiju popisa.

D. B.

1 KOMENTAR

  1. Što se tiče broja stanovnika i brojnog stanja po gradovima i selima to se može znati iz podataka policije prema prijavi boravka. Jedino se ne zna brojni stanje po nacionalnoj i verskoj pripadnosti i to ih izgleda najviše interesuje.

Comments are closed.