недеља, јун 16, 2024

Počinje Kurban-bajram

Slične objave

Podeli

Islamski vernici počevši od danas do petka, obeležavaju Kurban-bajram, drugi najaveći muslimanski praznik pored Ramazanskog bajrama.

Kurban-bajram se obeležava trećeg dana Hadža – godišnjeg muslimanskog hodočašća, i označava kraj meseca posta. Ovaj dan, još poznat kao Hadžijski, pada na 10. dan zulhidže, dvanaestog meseca muslimanskog lunarnog kalendara.

Čestita se rečenicom „Bajram šerif mubarek olsun“, što u prevodu znači „neka bude čestit i blagosloven Bajram”. Na današnji dan prema običaju, vernici širom sveta prinose žrtvu, svako prema svojim mogućnostima. To može biti koza, ovca, krava ili kamila – ovaj događaj simboliše spremnost proroka Ibrahima da žrtvuje svog sina Ismaila, u ime Boga.

Meso se zatim deli na tri dela – jedan deo ide prijateljima i rođacima, drugi komšijama i treći se daruje siromašnima. 

Reis ul-ulema Islamske zajednice Srbije (IZS) Sead Nasufović je čestitao praznik i pozvao na poštovanje protivepidemijskih mera. „Džamije će biti u mogućnosti da klanjanje organizuju u svojim dvorištima, kako bi se omogućio što širi prostor gde bi ljudi mogli da obave molitvu“, izjavio je Nasufović.

Ove godine hodočašće je ograničeno na 60.000 hiljada vakcinisanih punoletnih državljana i stanovnika Saudijske Arabije. Pre virusa korona, čak 2,5 miliona ljudi, iz svih delova sveta, bi se otisnulo na put za Kabu (kuću Alahovu) u Meki – centralno svetilište islama, kako bi ispunilo obavezu koju su svi muslimani jednom u životu dužni da obave, ako su u mogućnosti.

Hadžiluk nije samo ispunjavanje Božje zapovesti i dokaz jednakosti svih muslimana pred Alahom, nego i sredstvo ostvarenja njihovog jedinstva i solidarnosti. Drugog dana Kurbana vernici nastavljaju rituale Hadža, dok će trećeg dana da završe obred i sedam puta obiđu oko Kabe.