недеља, април 21, 2024

Petnaest godina kosovske nezavisnosti

Slične objave

Podeli

PRIŠTINA, 17. februara 2023. (Beta) – Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je danas da proces dijaloga sa Beogradom ima epilog – epilog koji je potvrdio predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden u svom pismu, a to je – obostrano priznanje.

Obraćajući se poslanicima i gostima na svečanoj sednici kosovskog parlamenta povodom petnaestogodišnjice nezavisnosti Kosova, Osmani je rekla da se na današnji dan pamti žrtva istrajnosti albanskih generacija.

“Imajući u vidu ovaj uzvišeni čin, dozvolite mi da čestitam svakom građaninu na doprinosu u izgradnji naše zajedničke države. Setimo se požrtvovanosti i izdržljivosti generacija. Podsetimo se istorijskog predsednika Kosova dr Ibrahima Rugove, sećamo se naših sinova i kćeri koji su žrtvovali svoje živote u odbrani zemlje, istorijskog komandanta Adema Jašarija”, kazala je ona.

foto: kosovarja-ks.com

Osmani je rekla da se Kosovo za ovih 15 godina razvilo i ojačalo kao nova država. “Naše institucije jačaju iz dana u dan i ovo je veliko dostignuće naših građana. Izazovi su nas naterali da se interno sukobimo jer su pogledi bili različiti, ali su nas ipak učinili jačima. Ne smemo dozvoliti da naše društvo bude polarizovano pred ovakvim izazovima, pred Srbijom moramo i jesmo jedno. Dalje jačanje države Kosovo je svačija misija”, rekla je predsednica.

Begaj: Akbanci diprineli miru u regionu i Evropi

Predsednik Albanije Bajram Begaj rekao je da mu je zadovoljstvo što ovaj dan obeležava na Kosovu.

Bajram Begaj (Foto: sot.news)

“Mi smo nacija koja je doprinela miru u regionu i Evropi, uprkos tome što smo razdvojeni granicama. Nezavisnost Kosova bila je vekovna pravda koju je međunarodna zajednica dugovala Kosovu. Dan proglašenja nezavisnosti podseća na snagu otpora albanskog naroda. To je dan ponosa”, kazao je on.

Predsednik kosovskog parlamenta Glauk Konjufca rekao je da se seća i poštuje “mučenike slobode”.

“Danas je praznik, Dan nezavisnosti. Ovaj trenutak nas sve okuplja. Sećamo se naših besmrtnih mučenika, sećamo se i poštujemo naše svetle mučenike. Ne zaboravljamo nestale, žene i muškarce koji su bili zlostavljani i mučeni. Ne zaboravljamo one koji su godinama bili po zatvorima da bi naša deca živela u slobodi”, rekao je Konjufca.

Skupštini su se obratili i premjer Kosova Aljbin Kurti i predstavnici političkih stranaka u parlamentu.

Pre početka sednice šef poslanilke grupe Demokratske partije Kosova Abeljard Tahiri i poslanica Ganimet Musljiu postavili su na govornici amblem bivše Oslobodilačke vojske Kosova.

Manifestacije povodom 15 godina od nezavsnosti Kosova nastaviće se defileom pripadnika Bezbednosnih snaga Kosova i policije. Ispred Nacionalnog pozorišta u Prištini biće zapaljene 1.133 sveće, što je, prema zvaničnim podacima Prištine, broj ubijene dece tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani prirediće prijem za najviše zvaničnike, poslanike, ministre, predstavnike diplomatskog kora i druge zvanice, dok će u prištinskoj hali sportova “Prvi oktobar” biti održan svečani “Koncert nezavisnosti”, u organizaciji Radio-televizije Kosova.

Manifestacije povodom Dana nezavisnosti Kosova danas će biti organizovane i u drugim kosovskim opštinama, a prijemi će biti priređeni i u diplomatskim predstavništvima.

Petković: Kosovo – politički čardak

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je u međunarodno-pravnom smislu samoproglašeno ‘Kosovo’ do danas ostalo provizorijum i “politički čardak ni na nebu ni na zemlјi, nešto što je osuđeno na postojanje u prostoru između želјa i realnosti”.

Petar Petković (Foto: kurir.rs)

On je u pisanoj izjavi, naveo da “žitelјi Kosova i Metohije albanske nacionalnosti danas pompezno obeležavaju 15 godina od jednostranog proglašenja nezavisnosti, ali da je “realnost da samoproglašeno Kosovo, uprkos podršci značajnog broja moćnih i uticajnih zemalјa, nije i ne može da postane država”.

“Značajno veći deo međunarodne zajednice svestan je da bi dopuštanje jednog takvog presedana imalo katastrofalne posledice po stabilnost u svetu”, naveo je Petković.

Kako je rekao, pored Albanaca, “koji ni sami ne veruju da je samoproglašeno ‘Kosovo’ država, već se nadaju da je ono samo faza u procesu stvaranja velike Albanije, tamo žive i Srbi i drugi nealbanci za koje je Kosovo i Metohija bilo i ostalo neotuđivi deo Srbije za koje će se Beograd, kao i do sada, čvrsto boriti i biti uvek uz njih”.

Hovenije: Partnerstvo SAD i KOsova ostaje čvrsto

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenije video porukom je čestitao građanima Kosova Dan nezavisnosti, ističući da su SAD uz Kosovo od početka i da to partnerstvo “ostaje čvrsto”.

Džefri Hovenije (Foto. vijesti.me)

Hovenije u objavi na Tviteru ističe da ima čast da bude deo zajedničke istorije.

“Imao sam privilegiju i čast da budem deo naše zajedničke istorije, posmatrajući kako Kosovo pravi velike korake u proteklih 15 godina. SAD su ponosne na ranu i stabilnu podršku i partnerstvo sa kosovskim narodom, dok ova nova zemlja zauzima svoje mesto u evropskim, evroatlantskim i međunarodnim strukturama”, naveo je on.

Blinken: Kosovo napreduje velikim koracima

Državni sekretar SAD Entoni Blinken čestitao je narodu Kosova 15. godišnjicu suverene nezavisna država i istakao da očekuje nastavak saradnje u jačanju bezbednosti na Kosovu i zapadnom Balkanu za šta je, kako je dodao, neophodna normalizacija odnosa sa Srbijom.

“Ove godije su SAD i Kosovo ponovo potvrdili snažno partnerstvo i podeljenu posvećenost kosovskoj demokratiji, suverenitetu, teritorijalnom integritetu dok se suočavamo sa novim izazovima u evropskom bezbednosnom okruženju. Napredovanje Kosova tokom petnaest godina nezavisnosti je izuzetno po njegovim velikim koracima u razvoju stabilne, multietničke inkluzivne demokratije”, rekao je Blinken, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Entoni Blinken (Foto: thestkittsnevisobserver.com)

“Radujem se nastavku saradnje na našim zajedničkim prioritetima u jačanju bezbednosti i stabilnosti na Kosovu i na Zapadnom Balkanu. Normalizacija odnosa sa Srbijom, usredsređena na međusobnom priznavanju, ostaje neophodna za ovo”, rekao je Blinken. On je naveo da dogovor koji je predložen nedavno u okviru dijaloga pod pokroviteljstvom EU ima snažnu podršku SAD i da će to učiniti da Kosovo u velikoj meri napreduje u regionalnoj stabilnosti i evropskoj i evroatlantskoj integraciji.

Blinken je ukazao da je Kosovo jedna od najmlađih zemalja na svetu i da su njegovi građani s pravom ponosni na napredak koji je ostvaren u unapređenju demokratskih vrednosti i jačanju institucija da bi se uspostavila dobra vladavina, vladavina prava i otvorile ekonomske mogućnosti za sve građane. Američki državni sekretar je izrazio zahvalnost Kosovu zbog prijema izbeglica iz Avganistanaca, kao i na čvrstom odgovoru na ruski “brutalni, neizazvani rat protiv Ukrajine” i zbog pomoći novinarima i drugima koji su potražili sklonište na Kosovu.

Zaključuje sa čestitkom narodu Kosova – “prijetelju, partneru i savezniku” SAD na “ovaj važan datum” sa željama za mirnu i prosperitetnu narednu godinu.