понедељак, јул 22, 2024

Peticija protiv izbora Dolovac: Nećemo poslušnu tužiteljku

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 22. jula 2021. (Beta) – Ispred zgrade srpskog parlamenta danas je održan protestni skup na kome su aktivisi i novinarima predstavili peticiju sa 27.343 potpisa podrške zahtevu da Zagorka Dolovac ne bude izabrana na još jedan mandat za republičkog tužioca.

Predsednik Udruženja Savo Manojlović rekao je da je Dolovac “bila sluga i prethodne političke garniture”, navodeći da se pokazalo da poslanici najproblematičnije odluke donose tokom leta po hitnom postupku što se i sada dešava.

Manojlović je rekao da se poslanici zapravo stide svojih odluka, da znaju da nešto nije u redu. “Ti ljudi su najgore pričali o reformi pravosudja u kojoj je Dolovac sramotno saučestvovala dok su njene kolege stradale”, rekao je Manojlović i dodao da je peticija namenjena predsedniku Narodne skupštine Ivici Dačiću i predsedniku Odbora za pravosuđe Vladimiru Đukanoviću, ali da je svestan da su minimalne šanse da se zaustavi izbor Zagorke Dolovac.

Foto: portalforum.rs

Ovim protestom Udruženje poručuje da će građani pomno pratiti rad tužilaštva, kao u slučaju uzbunjivača Aleksandra Obradovića koji je izašao iz zatvora zbog pisanja novinara Vuka Cvijića i pod pritiskom javnosti. “Želimo takvo tužilaštvo da predsednik države ne može da iznosti dokaze iz istrage i tako je ugrožava. Takođe, da se postupci ne pokreću tek kad oni koji su odsecali glave dođu u sukob sa svojim političkim mentorima”, naglasio je Manojlović.

Tokom protesta pred zgradom srpskog parlamenta istaknut je transparent sa slikom fikusa i Zagorke Dolovac, uz poruku: pronađite razliku. Peticija “Stop hitnom izboru Zagorke Dolovac”, za koju su potpisi prikupljeni onlajn, pokrenuta je na platformi Kreni – Promeni.
Peticiju su predali stidenti beogradskog Pravnog fakulteta.
D. B.