недеља, јун 16, 2024

Pegaz softver špijunira novinare

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 19. jula 2021. – Softver izraelske Grupe NSO se koristi za špijuniranje novinara, boraca za ljudska prava i političkih neistomišljenika. Pegaz je u stanju da prati ne samo celokupnu komunikaciju mobilnog telefona već i da prenosi ono što prikazuje telefonska kamera, navodi se u zajedičkom istraživanju nemačkih medija i organizacija Forbiden storis i Amnesti internešenel.

Na listi više od 50.000 brojeva mobilnih telefona nalaze se i brojevi 189 novinara, više od 600 političara i državnih zvaničnika, najmanje 65 rukovodilaca u privredi, 85 boraca za ljudska prava i nekoliko šefova država.

Predsednica Evropske komsije Ursula fon Lajen danas je u obraćanju novinarima u Pragu izjavila da “ako se to dešavalo to bi bilo apsolutno neprihvatljivo”. “Proveravamo da li se to dešavalo, ako jeste to je apsolutno neprihvatljivo i u suprotnosti je sa svim pravilima. U Evropskoj uniji imamo slobodu medija i slobodu govora i to spada u stubove Unije”.

Grupa NSO je demantovala da su podaci na kojima se zasniva izveštaj procureli sa njenih servera, navodeći da “takvi podaci nikada nisu postojali” ni na jednom od njenih servera. Ta kompanija je navela da je izveštaj “pun pogrešnih pretpostavki” i ponovila da softver prodaje jedino vlastima, za upotrebu protiv terorista i najvećih kriminalaca.

M. M.