петак, мај 24, 2024

Patrijarh Porfirije: Zaceljena rana raskola koja je trajala 55 godina

Slične objave

Podeli

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfije izjavio je danas, nakon “liturgije pomirenja” sa Makedonskom pravoslavnom crkvom (MPC) u Beogradu, da je “zaceljena rana koja je bila 55 godina sa braćom Makedoncima, duboka i bolna, sa njom smo legali i ustajali”.

“Iščekivali smo sa čežnjom da isceli. Ta rana na telu Hristovom nije mogla samo našim moćima da bude isceljena. Ovo je čudo, dar Božiji”, rekao je patijarh Porfirije, nakon zajedničkog bogosluženja sa arhiepiskopom ohridskim i makedonskim Stefanom.

Patrijarh Porfirije je istakao da je crkva jedna, jer je gospod glava crkve. “Кroz poredak projavljujemo veru. Nema jedinstva bez vere u jednoga u trojici boga, ali isto tako i bez učestvovanja u istom poretku. Mi to kažemo, u crkvi, u kanonima. To važi za sveukupno pravoslavlje. Jer mi ispovedamo da verujemo u jednu, svetu sabornu i apostolsku crkvu”, naveo je patrijarh Pofirije.

On je naveo da “jedinstvo u veri i u predanju crkve izvire iz svete liturgije, manifestuje se i potvrdjuje u njoj. Jedno smo u Hristu bez ostatka onda kada se iz istog putira, iste čaše, pričešćujemo”, upozoravajući da demonske sile ovog sveta žele drugačije.

Arhiepiskop Stefan je zahvalio patrijarhu Porfiriju i članovima Sabora SPC, koji zaseda ovih dana, jer su nekoliko dana nakon što je Vaseljenska patrijaršija donela odluku o vraćanju MPC u kanonsko jedinstvo odlučili “u istom duhu”.

On je rekao da će MPC nastaviće putem koji služi miru, putem koji će opravdati bratske odluke za jedinstvo sa svima, uključujući i njen zahtev za konačno rešenje autokefalnog statusa.

“Kad jedan deo strada svi delovi pate”, rekao je ahiepiskop Stefan na makedonskom, ali bez prevoda jer je patijarh Porfirije konstatovao da svi razumeju makedonski. Arhiepiskop Stefan mu je zahvalio na dobroj volji i inicijativi da se sretnu i razgovaraju kako bi se rešio spor.

Poglavar Pravoslavne ohridske arhiepiskopije Jovan (Vraniškovski), autonomne u okrilju SPC, rekao je da je jedistvo Crkve njena suština. On je odao veliko priznanje arhijerejima MPC i arhiepiskopu Stefanu što su “izdržali nerazumne i protivcrkvene pritiske javnosti u Severnoj Makedoniji”, a patrijarhu Porfitiju na dobroj volji i upornosti da se raskol reši.

Do raskola je došlo pre više od pedeset godina kada se MPC izdvojila iz SPC u čijem je okrilju bila autonoma želeći potpunu samostalnost atokefalnost, ali to nije prihvatila nijedna pravoslavna crkva. Pre dvadeset godina je postignut dogovor da se vrati u autonomiju, ali je propao po povratku delegacije MPC iz Srbije u Skoplje, zbog čega je SPC formirala POA.(Beta)