четвртак, јул 25, 2024

Patrijarh Porfirije: Srpski narod je dobrovoljno uzeo krst i krenuo za njim

Slične objave

Podeli

BRATUNAC, 6. jula 2024. – Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC), Porfirije izjavio je danas u Bratuncu da je srpski narod dobrovoljno pošao sa Hristom, uzeo krst i krenuo za njim.

“Sve što smo dobili i imamo to je dar Božiji. Taj pečat i tu osobinu i naš narod, kao i crkva otkad zna za sebe, nosi i živi tom suštinom i tim otkucajima. Otkada brojimo svoju istoriju koju znamo danas, od Svetoga Save, pravoslavna vera nas je oblikovala, uobličila onakve kakvi smo danas, kakvim nas zna čitav svet”, rekao je Porfirije, posle služenja liturgije za pomen stradalim Srbima u Podrinju tokom rata u Bosni i Hercegovini (BiH).

U Bratuncu se danas pod nazivom “32 godine – zločin bez kazne” obeleževa godišnjica stradanja Srba na području Birča i srednjeg Podrinja. Pomen je organizovan povodom 32 godine od velikog stradanja Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69 i zarobljeno 22 vojnika i civila, od kojih niko nije preživeo, a desetoro se još vode kao nestali.

M. M.