понедељак, март 4, 2024

Patrijarh Porfirije pozvao vlast da veronauci dodeli status predmeta u školama

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 05. novembra 2021. – (Beta) Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije pozvao je danas vlasti na “odgovarajuće izmene zakona”, kako bi verska nastava imala status predmeta, a ne školskog programa, navodeći da su problemi, koje izaziva njen sadašni status, doveli do taga je sada manje od pola miliona polaznika veronauke, što do pre koju godinu nije bio slučaj.

“Tek pre koji mesec saznao sam da veronauka formalno više uopšte nije školski predmet, nego nastavni program. Predmeti su poznavanje prirode, muzičko, likovo, a programi su čuvari prirode, ruke u testu, verska nastava”, rekao je patrijarh Porfirije, na obeležavanju 20 godina od vraćanje verske nastave u obrazovni probram, navodeći da je takav statust neodrživ.

Prema njegovim rečima, “kada verska nastava nije ni izborni predmet, ona se održava u rasporedu pred-čas, osmi čas i slično, potom stižu uputstava o podizanju cenzusa na 30 đaka za formiranje grupa, pravljenje medjuodeljenskih grupa i drugo”.
“Naš stav je da je jedino pravedno, nediskriminatorsko i demokratično rešenje sadržano u prvoj uredbi iz 2001. godine, kojom je izričito bilo propisano da ne postoji nikakav cenzus, što je primenjivano i u kasnijim godinama, nakon što je verska nastava uređena zakonom iz 2002. godine”, rekao je patrijarh Porfirije.

On je rekao da postoji konsenzus među crkvama i verskim zajednicama da ove probleme treba rešiti, što su potvrdili njihovi predstavnici, koji su učestvovali na međunarodnom panelu o veronauci. Patrijarh Porfirije je rekao da je danas blizu 450.000 učenika koji su se slobodno opredelili da pohađaju versku nastavu.
“Govorimo i o 1.602 pravoslavana veroučitelja, 247 iz islamske zajednice, 131 iz Rimokatoličke crkve i 30 iz crkava reformacije. Znači ukupno 2.010 veroučitelja”, rekao je patrijarh Pofirije.

Ministar prosvete Branko Ružić je naglasio da će to ministarstvo sve inicijative i predloge sa ovog skupa pažljivo razmotriti, podsetivši na različličite modele verske nastave tokom prethodne dve decenije u Srbiji.
“Svako vreme nosi svoje breme i svako novo vreme zahteva možda i neka nijansiranja zakonodavnog okvira, uvek smo otvoreni za razgovor i saradnju”, naglasio je Ružić.