понедељак, март 4, 2024

Palmer: Mi nemamo konkretan prijedlog ili plan

Slične objave

Podeli

NEUM, 29. januara 2022. godine – Američki izaslanik za izbornu reformu u BiH Matthew Palmer obraćajući se novinarima kazao je da je urađeno dosta dobrog posla sa političarima.

“Razgovori o izbornoj reformi se odvijaju u iskrenom i otvorenom duhu, ali pitanja su teška i zahtijevat će vrijeme. Mislim da je svima jasno da kako bi se udovoljlilo presudama Suda za ljudska prava bit će neophodno izvršiti određene izmjene u Ustavu, a to nije jednostavan proces”, istakao je Palmer.

Dodaje kako razgovor o izbornom modelu i funkcionalnosti institucija na nivou Federacije BiH je nešto što zahtjeva naporan i temeljit rad kako bi se pronašlo konačno rješenje.

“Mi iz EU i SAD-a ostajemo posvećeni partneri liderima kako bismo riješili ova pitanja. Mi nemamo konkretan prijedlog ili plan. Razgovaramo sa strankama posljednjih 5-6 mjeseci o ovim problemima i pokušavamo pronaći rješenje. Diskutujemo o svim idejama i problemima koje postoje i kod njih izazivaju zabrinutost. Tu smo da radimo zajedno kako bismo došli do prijedloga koji bi odgovarao svima”, naveo je Palmer.

Direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst je kazala da ostaju umjereni optimisti te da daju šansu političarima da se dogovore.

“Moram također reći da svi politički subjekti koji su prisutni pokazali su izuzetnu konstruktivnost. Možemo svi biti svjedoci jednog ozbiljnog angažmana po brojnim pitanjima. Žalim što nemam više informacija koje bih vam mogla dati, razlog je što moramo dati političarima vremena i mogućnosti da između sebe razgovaraju o svim pitanjima i onda nakon svega toga da vam se i sami obrate”, rekla je Eichhorst.

byka