понедељак, април 22, 2024

Oštre kritike zbog najavljenog spaljivanja lutke sa likom pisca

Slične objave

Podeli

PODGORICA, 2. marta 2024. (Beta) – Opozicioni poslanici, brojne javne ličnosti iz Crne Gore i regiona osudili su danas najavljeno “spaljivanje” lutke sa likom uglednog crnogorskog književnika Andreja Nikolaidisa, oštrog kritičara režima, na karnevalu u Herceg Novom.

Spaljivanje na karnevalu je dugogodišnja je tradicija tokom Dana mimoze u Herceg Novom, u okviru koje lokalno stanovništvo pokušava da se na ironičan i šaljiv način suoči sa stvarnošću. Na završnoj noći 55. Praznika mimoze, planirano je da na karnevalu bude spaljena lutka koja predstavlja pisca Nikolaidisa.

Nikolaidis je pre nedelju dana nagrađen u Engleskoj, gde je njegov roman “Anomalija” osvojio nagradu engleskog PEN centra. On je i dobitnik najvećeg državnog priznanja – Trinaestojulske nagrade.

U svojim kolumnama na portalu CDM oštro kritikuje fašizam i aktuelnu vlast, ali i anomalije bivše vlasti. Okosnicu vlasti u Herceg Novom čine demokrate Alekse Bečića. Iz te stranke je i predsednik opštine, a Dane mimoze organizuje Opština Herceg Novi.

Generalni sekretar Demokratske partije socijalista (DPS) Aleksandar Saša Bogdanović je ocenio da je Nikolaidis na meti jer je kritičar i ne pristaje da ćuti. “Zato što ne podilazi. Zato što je svoj“, napisao je Bogdanović u objavi na mreži Iks (X). “I baš zato vlast i ćuti na ovo danas. Ćutali su i pre nekoliko dana – kad mu je trebalo čestitati na novoj značajnoj književnoj nagradi“, dodao je Bogdanović.

Bivša ministarka evropskih poslova Jovana Marović napisala je da “rukopisi ne gore”.
Predsednik Socijaldemokrata (SDCG) Damir Šehović povodom najave da će na karnevalu u Herceg Novom biti spaljena lutka sa likom crnogorskog književnika napisao je da Andrej Nikolaidis predstavlja sve ono što oni nisu, niti će ikad ostvariti – oštroumnost, dubinu i slobodu misli.

Oglasili su se brojni novinari i nevladine organizacije. “Kada smo se za vreme prethodnog režima borili za slobodu govora, ni slutili nismo da će doći vreme da jednog pisca ‘spaljuju’ jer se ne slažu sa njegovim rečima. Strašno”, navodi se u reagovanju Mreže za afirmaciju nevladinog sektora MANS.

Novinar i direktor RTV NK Nikola Marković je kazao da su uvek pravi pisci izazivali kontoverze i zbog toga u srednjem veku završavali na lomačama. “Crna Gora ne sme zbog sebe da prećuti ovu inkviziciju kako se ne bi vratila u ta mračna vremena”, dodao je Marković.

Poznati hrvatski filozof, pisac i politički aktivista Srećko Horvat ocenio je da je kada se najveći crnogorski pisac današnjice spaljuje na lomači, “znate da ni Crna Gora – a bome ni ostatak Balkana – ne stoji puno bolje”.