среда, мај 22, 2024

Oštra reakcija EK povodom crkvenog odlikovanja Šešelja

Slične objave

Podeli

Evropska komisija osudila je dodelu ordena Srpske pravoslavne crkve Vojislavu Šešelju uz ocenu da su “pokušaji prekrajanja istorije neprihvatljivi”. “Naš stav je jasan. U Evropi nema mesta za negiranje genocida, revizionizam i slavljenje ratnih zločinaca – koji se suprotstavljaju najosnovnijim evropskim vrednostima. Pokušaji prekrajanja istorije su neprihvatljivi”, istakla je u odgovoru Glasu Amerike portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandes.

Dodala je da “verski lideri i zajednice imaju odgovornost da iskažu vođstvo u prevazilaženju teškog nasleđa prošlosti i konstruktivno neguju međusobno poverenje, dijalog i toleranciju – neophodnih za stabilnost, mirnu budućnost i napredak”.

Orden koji je Šešelju dodelila novogračaničko-srednjozapadnoamerička eparhija Srpske pravoslavne crkve, nije i jedini koji je lider Srpske radikalne stranke (SRS), partije koja je pod njegovim vođstvom imala istaknutu ulogu u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, dobio od te crkvene organizacije, piše Glas Amerike.

Prethodio mu je orden Belog anđela prvog reda, koji je 2015. dobio iz ruku vladike Filareta, crkvenog velikodostojnika koji je otvoreno podržavao Slobodana Miloševića.

Šešelja je 2015. odlikovao i mitropolit Srpske pravoslavne crkve Amfilohije Radović.

Vojislav Šešelj se tokom političke karijere isticao ekstremističkim i šovinističkim izjavama prema nesrpskom stanovništvu, navodi Glas Amerike.