понедељак, мај 27, 2024

Osmani: Samit u Tirani nije mesto za dijalog Beograda i Prištine

Slične objave

Podeli

TIRANA, 6. decembra 2022. (Beta) – Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da danas u Tirani, na samitu Evropske unije i zapadnog Balkana, dijalog Beograda i Prištine neće biti tema i poručila da Brisel treba da pošalje jasan signal da vrednuje uskladjivanje sa vrednostima i odlukama Evropske unije (EU).

“Ovo je sastanak EU i zapadnog Balkana i nije mesto za dijalog i pregovore Kosova i Srbije”, rekla je Osmani novinarima po dolasku na samit. Ona je kazala da je dijalog odvojen proces koji se vodi uz posredovanje EU u Briselu i da taj proces treba da bude usmeren na “međsobno priznavanje i istovremeno očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta i ustavnog sistema Kosova”.

Predsednica Kosova je rekla da predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavlja “nastavak mentaliteta koji je postojao 1990-ih godina”. Taj mentalitet je doveo do rata i razaranja i ubistva 150.000 civila”, rekla je Osmani i dodala da će na današnjem samitu najaviti da će Kosovo podneti zahtev za članstvo u EU do kraja godine i da se nada da će dobiti punu podršku zemalja članica.

Takođe je pozvala lidere EU da podrže odluku o viznoj liberalizaciji za građane Kosova na sastanku Evropskog saveta 15. decembra. “To bi bio jasan signal zapadnom Balkanu da se vrednuje kada zemlja poštuje evropske vrednosti”, rekla je Osmani i dodala da se od EU nekad čuju zbunjujuće poruke. “Na jednoj strani imate zemlje koje su poptuno usklađene sa EU, a na drugoj zemlje koje su potuno usklađene s (ruskim predsednikom Vladimirom) Putinom. One ne bi trebalo da budu tretirane isto”, rekla je Osmani i ocenila da “treba nešto da znači da li stojite uz Ukrajinu ili Rusiju i da li ste uveli sankcije” .

Osmani je rekla da je ona zemlje koja je najviše proevropska, i da to pokazuje svojim delovanjem, posebno kad je reč o usklađivanju sa spoljnim i bezbednosnim odlukama EU, uključujući sankcije Rusiji, kao i odupiranju uticaju Rusije i Kine.

Vučić razgovarao sa evropskim zvaničnicima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas pred početak samita EU-zapadni Balkan u Tirani sa više evropskih i regionalnih zvaničnika. Sa predsednikom Evropskog saveta Šarl Mišelom i šeficom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen Vučić je razgovarao o aktuelnim pitanjima između Srbije i EU, napisao je on na Instagramu.

Generalnoj sekretarki Saveta za regionalnu saradnju Majlindi Bregu zahvalio je “na podršci za dobijanje jeftinijih usluga u sistemu rominga između mobilnih operatera EU i zapadnog Balkana”.

Vučić je prisustvovao potpisivanju Roming deklaracije mobilnih operatera EU i zapadnog Balkana. Sa domaćinom samita, premijerom Albanije Edi Ramom, Vučić je, kako je naveo na Instagramu, razgovarao o inicijativi Otvoreni Balkan i zajedničkim pitanjima.