среда, фебруар 28, 2024

Osmani: Budućnost Kosova – EU i NATO

Slične objave

Podeli

PRIŠTINA, 1. jula 2021. (Beta) – Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je danas na sastanku sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom da je budućnost Kosova u Evropskoj uniji i NATO.

Kako je saopšteno iz kabineta kosovske predsednice na sastanku se Osmani zahvalila Stoltenbergu na podršci KFOR-a za obuku Kosovskih bezbednosnih snaga koea prolaze kroz proces tranzicije u vojsku u skladu sa NATO standardima. Trudimo se da se pridružimo NATO. Potrebna nam je podrška ove organizacije čak i od članica NATO koje ne priznaju Kosovo”, rekla je Osmani.

Ona je, u kontekstu regionalne bezbednosti, pomenula opasnost od ruskog uticaja na Balkanu i navela da članstvo Kosova u NATO smatra veoma važnim. Stoltenberg se po dolasku na Kosovo susreo sa komandantom KFOR-a Frankom Federikom i direktorom savetodavnog tima NATO i tima za vezu Frankom Bestom. Pored susreta sa predsednicom Kosova, on će se susresti i sa premijerom Aljbinom Kurtijem i ministrom za zajednice i povratak Goranom Rakićem.