недеља, мај 26, 2024

Opsada Sarajeva ispisana fotografijama

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 12. aprila /travnja 2022. – Posle sarajevske Vijećnice gde je izložba britanskog fotografa Pola Loua (Paul Lowe) nedavno priređena na tridesetu godišnjicu početka opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine, njegova svedočanstva zabeležena kamerom stigla su danas i u beogradski Centar za kulturnu dekontaminaciju.

O značaju podsećanja o dešavanjima tokom rata u opkoljenom gradu govorili su Nataša Govedarica (ZFD Beograd), Velma Šarić iz sarajevskog centra za postkonfliktna istraživanja i autor.

Pol Lou (foto: portalforum.rs)

Na fotografijama velikog formata Lou je objektivom zabeležio: Ženu koja nosi vodu preko mosta Ćumurija, Evakuacijski konvoj dece u leto 1992. godine, čoveka koji je izgradio “hidrocentralu” na reci kako bi napajao akumulator  i obezbedio svetlo u kući (1993), Sarajevski gudački kvartet dok svira na ruševinama Vijećnice (zima 1993),kupanje u Miljacki tokom prekida vatre u leto 1993, branje samoniklog bilja, predsravu Čekajući Godoa Suzan Zontag takođe u leto 1993, tinejdžerski rok-bend dok vežba na Dobrinji, Vojnike UN iz Egipta dok pomažu ranjenoj ženi u centru Sarajeva…

Izložba britanskog fotografa postaje tradicionalna i ubuduće će se u dane početka opsade Sarajeva postavljati u Vijećnici. Da je Beograd onaj nekdašnji postavka bi bila priređena u Galeriji SANU u Knez Mihailovoj, čulo se u Centru u Birčaninovoj ulici.

D. B.