понедељак, јул 22, 2024

Opet “bomba” u avionu za Moskvu

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 15. marta 2022. – Na letu Beograd – Moskva srpske aviokompanije AirSerbija u danas je, treći put u posljednjih pet dana, prijavljena bomba, objavili su danas beogradski mediji navodeći da “uzbunjivači nanose veliku štetu” i “vode specijalni rat” protiv nacionalne kompanije.

Prva dojava usledila je prošlog petka elektronskom poštom, a druga juče i za obe se posle bezbednosne provere ispostavilo da su lažne, a portal beogradskih Večernjih novosti tvrdi da je i današnja dojava stigla e-mailom sa adrese u Ukrajini.

Vest da je avion Air Serbia na letu za Moskvu prizemljen prošlog petka jer je u njemu navodno postavljena bomba podjarilo je Ukrajinu da Srbiju optuži za profiterstvo zbog povećanog broja letova za Rusiju u vreme sankcija Zapada toj zemlji.

Prva zamjenica ministra vanjskih poslova Ukrajine Emine Dzheppar izjavila je da je Air Serbia udvostručila broj letova za Moskvu u trenutku dok su drugi evropski privoznici uveli sankcije Moskvi i kada je nebo EU zatvoreno za kompanije i privatne avione iz Rusije. “Srbija je jedina u Evropi s nebom otvorenim za Rusiju. Zarađivanje novca na ukrajinskoj krvi nedostojno je zemlje kandidata za EU”, napisala je Dzheppar na Twitteru.

Na toj društvenoj mreži reagovao je i estonski evroparlamentarac Urmas Paet sugerišući da bi srpskoj nacionalnoj aviokompaniji trebalo zabraniti letove u vazdušnom prostoru Unije jer “Srbija i Air Serbia ignorišu sankcije EU protiv Rusije”. “Air Serbia je za Rusiju prozor u Europu”, napisao je Paet.

Vučić: Hajka protiv Srbije

Srbija trenutno ima 15 letova nedeljno za Moskvu, od toga petkom i nedeljom po tri, a do 3. marta je za glavni grad Rusije bio jedan let dnevno. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u subotu je poručio da je Srbija spremna vratiti broj letova za Moskvu na nivo pre sankcija uvedenih Rusiji. On je najavio da će Air Serbia broj letova za Moskvu vrati na jedan dnevno nakon što budu iskorištene unapred kupljene karte, ocenivši  da se “vodi hajka protiv Srbije”.

“Zašto to ne rade sa zemljama Zaliva od kojih traže naftu, a imaju 15 puta više letova od nas?”, upitao je Vučić, navodeći da za Moksvu nesmetano lete i avioni Turkish Airwaysa.
“Neće dirati one koji su u NATO, a koji su djelomice u Europi i Aziji i koji imaju 30 puta više letova od nas”, rekao je Vučić u intervjuu za TV Pink.

Za razliku od prethodne dve, današnja dojava o bombi stigla je pre poletanja aviona na letu JU 652 koji je trebao poleti u 14:30 časova. Na službenom portalu vazdušne luke Nikola Teslla objavljeno je da let kasni, avion je podvrgnut protivdiverzionoj proveri, a očekivano vrijeme polijetanja nije objavljeno.

Srbija je početkom ožujka glasala za rezoluciju Opće skupštine UN-a kojom je osuđena invazija Rusije na Ukrajinu, ali je službeni Beograd istaknuo da Moskvi zbog očuvanja nacionalnih i ekonomskih interesa neće uvoditi sankcije. (kraj) vil

MUP o dojavi bombe

Povodom “nove bobme” oglasilo se i Ministarstvo unutrašnji poslova Srbije koje u šturom saopštenju navodi da će vreme pokazati “šta je iza svega toga”.

“Nama je jako bitno da svi ostanu prisebni i prizemlje letelicu da bismo mogli da obavimo pregle”,  rekao je potpukovnik Dragan Selaković. 

U vreme postavljanja ove vesti prema aerodromskom portalu let JU 652 koji je iz Beograda prema moskovskom Šeremetjevu trebalo da poleti u 14:30 sati još nije krenuo, a izlaz A4a je otvoren.

M. M.