уторак, март 5, 2024

Olenik: Vučićev režim promoviše zločince

Slične objave

Podeli

Ono što se promoviše po društvenim mrežama je govor mržnje, a pošto srpsko društvo nije sposobno da se samo izbori sa ratnim zločincima, u ime Srbije se bore Evropska unija, SAD, Ujedinjene nacije, pa i kompanije Gugl i Tviter, smatraju sagovornici Danasa Aleksandar Olenik i Edvin Kanka Ćudić.

Povodom najave da će Tviter i Gugl uklanjati sadržaje u kojima se negira genocida u Srebrenici, Ćudić, koordinator Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije, smatra da je to jedini iskreni put prema našoj prošlosti, dok advokat Olenik naglašava da se Srbija nalazi u fazi javnog slavljenja svih ratnih zločinaca i da je za to odgovoran režim Aleksandra Vučića.

Podsetimo, kompanije Tviter (Twitter) i Gugl (Google) poručile su, u odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE), da imaju nameru da sa svojih društvenih platformi uklanjaju sadržaje u kojima se negira genocid u Srebrenici.

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) nedavno je uputio zahtev Tviteru i Jutjubu (YouTube) da zabrane negiranje genocida u Srebrenici na svojim platformama.

Ove kompanije su za Radio-slobodnu Evropu (RSE) u vezi sa zahtevom IGK-a rekli da imaju jasno ustanovljenu politiku koja „sankcioniše svaki govor mržnje, a koja zabranjuje sadržaje koji minimiziraju ili negiraju dobro dokumentovane, nasilne događaje, uključujući i genocid u Srebrenici“.

U odgovoru Gugla, pod čijim okriljem je video platforma Jutjub, dodali su da će sadržaj, za koji se utvrdi da krši ove smernice, biti uklonjen.

Slično su poručili i iz Tvitera, rečima da govoru i porukama „nema apsolutno nikakvog mesta“ na toj mreži.

Navodi se da Tviter ima snažnu politiku u slučajevima glorifikovanja politike nasilja i da preduzima mere protiv takvog sadržaja i ponašanja koji pokušavaju da veličaju ili hvale nasilje i genocid.

– Mi smo kao društvo, prešli iz faze negiranja genocida u fazu javne proslave genocida i u fazu javnog slavljenja svih ratnih zločinaca a posebno svih onih koji su direktno učestvovali u genocidu. U toj situaciji mi sami nismo sposobni da se izborimo sa neofašistima i ratnim zločincima. Zato neko drugi mora da se bori u naše ime. Zato EU, SAD i UN osnivaju tribunale. Naša nesposobnost da kreiramo ozbiljnu alternativu vlasti i delu opozicije koji slave genocid razlog je da čak i privatne kompanije, kao Gugl i Twiter, moraju da reaguju umesto nas – ističe advokat Aleksandar Olenik za naš list.

Prema njegovim rečima, najodgovorniji za ovakvo civilizacijsko propadanje i vraćanje u srednji vek je vlast Aleksandra Vučića koja na sve moguće načine promoviše sve ratne zločince, dajući im javni prostor, medije, knjige a sada su počeli da koriste i filmove.

– U takvoj situaciji, ni deo opozicije nije ništa bolji. U pitanju su ne samo desni ekstremisti već i svi koji su bojkotovali izbore, koji su prećutali presudu Mladiću, koji prećutkuju Srebrenicu, koji relativizuju presude tribunala, koji javno podržavaju i učestvuju u sramnim litijama u Crnoj Gori. Najgore od svega je javna podrška Vučićevom „srpskom svetu“ koja dolazi i od bojkotaške opozicije, od crkve, od ekstremista ali i od kriminalnih grupa. Istovremeno, mi, građanska opozicija, tek je počela sa okupljanjem antifašista i demokrata, kao političke alternative nacionalistima, jer svaki nacionalizam uvek završi u genocidu ili fašizmu – ukazuje Olenik.

Kako dodaje, u ovom trenutku radimo na povezivanju svih koji su spremni da se javno i energično odupru nacionalistima u vlasti ali i opoziciji.

– Krajnji cilj našeg okupljanja nije sam smena Vučića, već kompletna promena trenutne nacionalističke politike, jer nam samo to garantuje da ćemo sami moći da se izborimo sa ratnim zločincima – naglašava Olenik.

Edvin Kanka Ćudić, koordinator Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) smatra da se Nemci ne bi suočili sa svojom prošlošću da nije bilo iskrenog odnosa Zapada prema strahotama koje su nanesene žrtvama Holokausta.

– Tako da, odluke društvenih mreža da spriječe buduće negiranje zločina, za mene je lično dobar put. To je jedini iskreni put prema našoj prošlosti. Ono što se promoviše po društvenim mrežama nije sloboda govora, kako to srpski predstavnici žele prikazati, nego govor mržnje. Taj govor mržnje je novi podstrek za nove ratove, a to je nama, običnim ljudima, ne treba. Drugim riječima, ako to neće sankcionisati domaće države, radit će se to na međunarodnom planu, pa će valjda na taj način i ovi narodi sazrijeti u svojim političkim idejama – ukazuje Ćudić za Danas.

(Danas)