понедељак, април 22, 2024

Odložena odluka o izručenju Asanža

Slične objave

Podeli

ADELAIDA, 23. februara 2024. – Viši sud u Londonu poslije dva dana zasjedanja odlučio je da odloži odluku o izručenju Juliana Assanga Sjedinjenim Američkim Državama. Sud je naveo da će se konačna odluka donijeti najvjerojatnije 4. marta ove godine.

Kao što je poznato Julian Assange osnivač Wikileaksa nalazi se u londonskom zatvoru od 2019. godine, a Amerikanci ga traže jer je osumnjičen da je tokom 2010. godine prikupljao dokumentaciju i javno objavljivao dokaze o zločinima američke vojske nad civilima u Iraku i Avganistanu.

U dvodnevnom suđenju, bez njegove prisutnosti zbog bolesti, Assangeovi advokati tražili su da Viši sud odbije izručenje 52 godišnjeg Australca, a njihovom zahtjevu pridružila se njegova država Australija i brojne humanitarne organizacije i demonstranti pred sudom u Londonu.

Objavljivanje dokumentacije o zločinima nije zločin i za to se ne može krivično odgovarati, tvrdili su advokati, tražeći od suda da u potpunosti odbije zahtjev SAD jer je proces protiv Assanga politički, a on je najpoznatiji politički zatvorenih u zapadnim državama.

Njegova supruga Stella, rođena u Južnoj Africi ali dvojnog državljanstva Švedske i Španije, izjavila je da bi izručenje njezinog supruga značilo njegovu sigurnu smrt, zbog Assangeovog zdravstvenog stanja.

Ako bude izručen Amerikancima prijeti mu 175 godina robije.

V. Vukoje