петак, мај 24, 2024

Odličja kao pleve

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 15. februara 2022. – Nakon intoniranja državne himne i govora predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u Plati Srbije suzasužnim građanima i institucijama uručena su priznanja povodom Dana državnosti Srbije. U ime počastvovanih zahvalili su se predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović i holuvidski glumac Džoni Dep.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je povodom Dana državnosti – Sretenja, da je Srbija bastion slobode i nezavisnosti, ali i garant mira na ovim prostorima, željna zajedničkog života i dobrih komšijskih odnosa. On je danas podsetio da se 15. februara obeležava početak Prvog srpskog ustanka 1804. kao i donošenje Sretenjskog ustava 1835. godine. „Ustanici su su 1804. u Marićevića jaruzi podigli prvi slobodarski ustanak na Balkanu, koji će stvoriti nezavisnu Srbiju. Zahvaljujući njima nijedna žrtva nam nije bila teška”, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da je budućnost srpske politike da „odluke donosimo nezavisno i samostalno i bez pritiska i uticaja spolja, da vodimo računa o interesima našeg naroda, građana, zemlje i regiona u kome živimo, a ne o ličnim interesima ili drugih koji Srbiji i njenom narodu nikada nisu želeli dobro. „Srbija danas ne duguje nikome ništa osim sebi i svojoj budućnosti”, poručio je Vučić.

foto: Beta

Predsednik Srbije uručio je osamdesetosam odlikovanja (!) za naročite zasluge koje su pojedinci i institucije ostvarili za Srbiju u oblastima javnih, privrednih, prosvetnih, kulturnih, sportskih i humanitarnih delatnosti.

Orden Republike Srbije na lenti dobila je predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, Orden srpske zastave prvog stepena uručen narodnom poslaniku Skupštine Crne Gore Milanu Kneževiću i mitropolitu Ilarionu Alfejevu.

Odlikovanja su dobili i Specijalni predstavnik Generalnog sekretara UN za bivšu Jugoslaviju Jasuši Akaši, general-major i komandant Nacionalne garde Ohajo Džon Heris, gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i američki glumac Džoni Dep.

Manastir sveti Prohor Pčinjski dobio je Sretenjski orden prvog stepena, kao i Srpsko lekarsko društvo, Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu, Narodno pozorište Niš, Narodono pozorište Užice, Galerija Matice srpske, Srpska književna zadruga, Srpska čitaonica u Irigu.

Posthumno su odlikovani košarkaški trener Dušan Duda Ivković, pijanista i bivši direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac, književnik Radovan Beli Marković, glumac Nenad Nenadović i novinar i diplomata Miroslav Lazanski.

Džoni Dep: Zahvaljujem iz dna duše…

Zahvaljujući na priznanju holivudski glumac Džoni Dep je poručio da će ostati dosledan i učiniti sve što je u njegovoj moći da medalja bude otelotvorenje njegove obaveze prema Srbiji, prenela je agencija FoNet.

On je na svečanosti istakao da je sada na ivici „novog života“ i da bi voleo da taj početak počne baš u Srbiji. „Iz dna duše i moje suštine zahvaljujem i primam ovu veliku čast koja mi je ukazana i nikada je neću izneveriti“, rekao je Dep u Palati Srbija.

D. B.