среда, јул 24, 2024

Obeležen dan prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji

Slične objave

Podeli

NOVI SAD, 25. novembra 2021. (Beta) – Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednica Skupštine Grada Novog Sada Jelena Marinković Radomirović danas su obeležili 25. novembar, dan kada je 1918. Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje donela odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Tim povodom oni su sa predstavnicima Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine i Saveza bačkih Bunjevaca položili vence od lovorovog lista na Spomen – ploču koja se nalazi na Trgu slobode u Novom Sadu.

“Odluka doneta 25. novembra 1918. godine je promenila tok istorije u pravom smeru, zahvaljujući mudrom i ispravnom razmišljanju naših predaka. Zahvalan sam Udruženju potomaka slavnih boraca koji su vojevali bitke početkom 20. veka, a tu su naši prijatelji iz Saveza vojvođanskih Mađara koji sa nama uvek obeležavaju ovaj važan datum”, rekao je Vučevičć.

“Pre više od jednog veka, Velika narodna skupština je donela veliku odluku, a posebno smo ponosni na to što su na toj skupštini žene imale izborno pravo, što je bio raritet tada u Evropi”, rekao je Vučević.

Predsednik Udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine – Novi Sad, Goran Maksimović ocenio je da 25. novembra 1918. godine dogodila najveća pobeda srpskog naroda i vojske. “Mi smo izuzetno ponosni na taj dan i sa velikim pijetetom ga proslavljamo. Srpski narod je u tom krvavom ratu doživeo neviđenu golgotu, a shodno tome, ovaj datum se može nazvati vaskrsom Srbije”, rekao je Maksimović.