среда, мај 22, 2024

Novi britanski kralj Čarls odao počast Elizabeti

Slične objave

Podeli

Novi britanski kralj Čarls (Charles) odao je sinoć počast Elizabeti Drugoj (Elizabeth) rekavši da je bila “omiljena kraljica i voljena majka”.

Čarls je u prvoj javnoj reakciji na smrt Elizabete Druge koja je preminula juče u zamku u Škotskoj, rekao da je nastao trenutak duboke tuge. Mnogi prisutni okupljeni ispred Bakingemske palate briznuli su u plač i potom su glasovi utihnuli dok je na britanskoj televizijskoj mreži Bi BI Si (BBC) intonirana himna.

Nova britanska premijerka Liz Tras (Truss) koja je u utorak posetila kraljicu kao što je to tradicija za sve premijere koji stupaju na dužnost, nazvala je večeras Čarlsa Njegovim kraljevskim visočanstvom Čarlsom Trećim. “Danas kruna prelazi našem novom monarhu, našem novom šefu države, Njegovom Veličanstvu Kralju Čarlsu III”, rekla je Liz Trus.

Oglasio se šef Anglikanske crkve, nadbiskup Kanterberija koji je pozvao na molitve novom kralju i kraljevskoj porodici. “Izgubili smo osobu čija su nam nepokolebljiva lojalnost, služenje i poniznost pomogli da pronađemo smisao u onome što jesmo kroz decenije izuzetnih promena u našem svetu, našoj naciji i našem društvu”, rekao je on.

Odmah posle vesti o kraljičinoj smrti koja je umrla sa 96 godina, reagovala je Bela kuća koja je prenela da su Amerikanci u mislima sa britanskom kraljevskom porodicom. Oglasili su se francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron), nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer (Frank-Walter Steinmaier), lideri Evropske unije. Rekacije iz sveta i dalje stižu. (Beta)