среда, фебруар 28, 2024

Nobelova nagrada za mir Filipinki i Rusu

Slične objave

Podeli

MANILA, 8. oktobra 2021. (Beta) – Dodela Nobelove nagrade za mir novinarima dokazuje da “ništa nije moguće bez činjenica”, rekla je danas Filipinka Marija Resa koja je zajedno sa ruskim novinarom Dimitrijem Muratovim ovogodišnja dobitnica tog prestižnog priznanja.

“Svet bez činjenica znači svet bez istine i poverenja”, rekla je Resa u razgovoru koji je direktno preneo njen istraživački portal Rapler (Rappler). Kritičarka filipinskog predsednika Rodriga Dutertea rekla je da je doživela šok kada je čula objavljivanje nagrade i istakla da će Rapler nastaviti da radi kao dosad.

“Ovo je najbolje vreme da se bude novinar. Periodi kada je najopasnije su periodi kada je najvažnije”, rekla je Resa. Marija Resa i Rapler su bili na meti više sudskih gonjenja i istraga posle objavljivanja kritičnih tekstova prema politici predsednika Dutertea, posebno prema njegovom ratu protiv droge.

“Za manje od dve godine filipinska vlada je za mene izdala deset naloga za hapšenje, to je dosta ozbiljno u nekim trenucima, rekla je Resa. “Moramo da nastavimo da držimo upaljeno svetlo”, dodala je ona.

Bivša dopisnica Si-En-Ena (CNN) je danas na uslovnoj slobodi dok čeka presudu u žalbenom postupku za slučaj klevete. Ona je u aprilu dobila nagradu za slobodu medija koju dodeljuje Unesko u znak priznanja za njenu “neumornu borbu za slobodu izražavanja”.