среда, мај 29, 2024

Nikezić (SSP): Svako domaćinstvo u Srbiji duguje 15.000 evra

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 20. januara 2023. (Beta) – Potpredsednik Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić poručio je danas ministru finansija Siniši Malom da bi uspeh Srbije predstavljalo vraćanje duga, a ne novo zaduženje od 1,75 milijardi dolara, za koje ministar tvrdi da je “veliki uspeh za sve građane Srbije”.

“Nažalost, ovom skandaloznom izjavom samo ste potvrdili katastrofalno stanje u srpskim javnim finansijama, zbog kojeg ste zemlju zadužili preko pet milijardi evra samo u poslednja četiri meseca. Sve što radite i gradite, plaćate isključivo iz zaduženja. Za deset godina ste zadužili zemlju 20 milijardi evra, pa će u ovoj godini javni dug preći 35 milijardi evra, a svako domaćinstvo u Srbiji dugovaće 15.000 evra“, naveo je Nikezić.

Samo za kamate Srbija će u ovoj godini platiti 1,22 milijarde evra, gotovo isto koliko su sva socijalna davanja države: za decu, porodilje, učenike, studente, za nezaposlene, za raseljene, za siromašne, za borce i invalide. “Konačno, to je i razlog što se Srbija, od 51 evropske države, nalazi u neslavnom društvu Azerbejdžana, Jermenije, Moldavije i Severne Makedonije, zemalja koje su zbog finansijskih problema bile prinuđene na aranžman sa MMF-om”, rekao je Nikezić, stoji u saopštenju SSP.