недеља, април 21, 2024

Neprimerene izjave Aleksandra Šapića o Romima

Slične objave

Podeli

Rešenje problema nelegalnih romskih naselja je, pre svega, da pokušamo da te ljude integrišemo u društvo kako bi živeli jedan normalan život i na taj način povećali i njihovu, ali i bezbednost sugrađana koji žive u njihovoj blizini. To je nemoguće ukoliko oni sami to ne žele, izjavio je gradonačelnik Aleksandar Šapić.

On je u izjavi za RTS izneo podatak da u Beogradu, prema poslednjoj evidenciji koja je nedavno rađena, postoji 165 nelegalnih i nehigijenskih romskih naselja u kojima živi blizu 30 hiljada ljudi.

Foto: Deutsche Welle

“To je teško”, kaže Šapić, “jer oni sami to odbijaju i na taj način ugrožavaju i svoj i život svojih komšija i sugrađana. Reč je o velikom broju naselja u kojima se ne poštuju nikakva pravila. Nije lako rešiti ovaj problem, ali to ne znači da treba da odustanemo. Pokušaćemo da ih popišemo, ali i to je problem jer najveći deo njih nema prebivalište u Beogradu, a žele da budu blizu centra grada jer skupljaju sekundarne sirovine, prose pored semafora, kradu, uznemiravaju građane. To svi Beograđani znaju i ne možemo da se pravimo da se to ne dešava, jer takva romska naselja i takav njihov način života ne ugrožava samo njih, nego i sve Beograđane. Ja sam gradonačelnik svih naših sugrađana i moram da vodim računa i o onima koji su ovakvim njihovim načinom života ugroženi. I vodiću. Znam da je ovo nepopularno reći, i da se decenijama beži od te teme, jer odmah vam skoče na glavu sve moguće „organizacije za ljudska prava” i nevladine organizacije, ali evo rekao sam, jer svi znamo da sam rekao istinu – istakao je prvi čovek prestonice.

Reagovali su mnogi. Poslanik iz grupe “Moramo Zajedno” Đorđe Miketić ocenio je da je gradonačelnik Beograda u subotu izneo veoma opasnu rasističku poruku i da treba da se izvini.

“Šapić je sve Rome u Beogradu okarakterisao kao naciju koja, citiram, ‘ne želi da živi u stanovima’, ‘vadi stolariju i čupa sve što može da se fizički počupa iz stanova’, ‘pravi probleme komšijama’, ‘njihova dece ne idu u školu, oni ne žele da rade’. Te ocene zaslužuju najoštriju osudu čitave javnosti, ali pre svega nadležnih institucija”, rekao je Miketić.

On je saopštio da je javnu osudu i poziv Šapiću da se hitno izvini Romima, poslao i ministru za ljudska i manjinska prava Tomislavu Žigmanovu sa zahtevom da kao resorni ministar, nadležan za pitanja prava manjina, “osudi i sankcioniše ovu strašnu izjavu i time pokaže da institucije sistema funkcionišu čak i onda kada takva izjava dolazi od privilegovanih pojedinaca na vlasti”.

Poverenica Srbije za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je kao sramnu, neprimerenu i duboko zabrinjavajuću osudila izjavu Šapića koja “otkriva suštinsko nerazumevanje svih životnih prepreka sa kojima se Romi suočavaju”.

Janković je ukazala da je važno da “gradonačelnik glavnog grada jedne evropske zemlje shvati zašto je opasna diskriminatorna retorika i da se sa zbog toga izvini”, i upozorila da izjave kakva je Šapićeva dodatno podstiču predrasude prema toj marginalizovanoj društvenoj grupi i “produbljuju sveprisutni narativ u kojem se okrivljuju oni koji su diskriminisani”.