понедељак, април 22, 2024

Nemet: Papa spreman da odmah dođe u Beograd

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 22. decembra 2023. (Beta) – Nabiskup beogradski Ladislav Nemet izjavio je danas da je pozvao papu Franju da naredne godine dođe u Beograd, kada se slavi sto godna od upostavljanja ove nadbiskupije, i dodao da je papa spreman, ako se i drugi slože sa tim, u Srbiji.

“Došao bi odmah. Ali ima tri čimbenika – da ga lokalna Crkva pozove, da ga država pozove i da se sve crkve i verske zajednice slože, odnosno da niko nije protiv”, rekao je Nemet novinarima, nakon čitanja božićne poslanice. Prema njegovim rečim, nije potrebno da papu pozove poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije, dovoljno je da se Sinod SPC ne protivi.

“Pred kraj septembra slavićemo godišnjicu uspostavljanja nadbiskupije. Pozvao sam papu, e sad videćemo da li će se neko u Srbiji složiti da dođe. Uvek je u Srbiji problem da se svi slože – neko se složi, drugi se ne slože”, naveo je Nemet.

On je dodao da je pozvao papu pa “ako dođe -dođe” a ako ne, doći će njegov zamenik državni sekretar Svete Stolice, kardinal Pietro Parolin. Kako je naveo, još 2016. godine je papa trebalo da dođe u Srbiju, ali je tadašnji ministar spoljnih poslova Ivica Dačić zamolio da se to odloži.

U javnosti je više puta špekulisano o dolasku pape u Srbiju. Država je pozvala ranije papu da dođe, ali tada nije bilo saglasnosti SPC.

Nemet je, navodeći da Katolička crkva (KC) “menja neke stvari”, rekao da je papa pre neki dan odobrio mogućnost da se blagoslove istopolni parovi, što je do sada bilo zabranjeno, ali da je brak ipak samo odnos između muškarca i žene. Prema njegovim rečima, KC pokušava da nekako uskladi nauku vere sa današnjim antropološko, sociološkim i psihološkim terorijama.

“Ne priznaju se kao brak – to je jasno. Katolička crkva drži do toga da je brak sređen odnos između mukarca i žene, ali svi oni koji žive u istopolnoj zajednici mogu biti blagoslovljeni i pozvani da budu aktivni članovi katoličke zajednice”, rekao je Nemet.