понедељак, април 22, 2024

Navaljni mrtav, je li Asanž sljedeći?

Slične objave

Podeli

ADELAIDA, 20. februara 2024. – Prije nekoliko dana u Adelaide je održan veliki skup uz dokumentarni film i predviđanjima o današnjem suđenju u Londonu na kojem će  Julian Assange i njegovi advokati pokušati zaustaviti njegovo izručenje Sjedinjenim Američkim Državama.

Amerikanci optužuju državljanina Australije, 52 godišnjeg osnivača Wikileaksa, da je između 2018 i 2020. godine javno objavio na hiljade stranica vojnih tajni i dokumentacije u vezi američkih brutalnih ubijanja civila u Iraku i Avganistanu, koje je prethodno 2010. godine objavio u Wikileaksu.

Australija je prije suđenja, koje će se održati dva dana u Londonu, danas i sutra, uputila saopštenje u kojem traži da se njezin državljanin ne izruči Amerikancima, jer bi to bio zločin bez primjera u odnosima dvije države.

Premijer Tony Albanese izjavio je je “enough is enough”, (dosta je dosta), a mnoge organizacije za zaštitu ljudskih prava poručile su Britancima i Amerikancima da je došlo vrijeme da se na slobodu pusti najpoznatiji politički zatvorenik na Zapadu.

Asangeova supruga Stella rekla je za medije da ako britanski sud donese odluku o izručenju njezinog supruga u SAD da će on umrijeti tokom leta jer je njegovo zdravlje, pogotovo mentalno, u katastrofalno lošem stranju.

Ako bi sud odbio zahtjev američke strane za izručenje, za nekoliko mjeseci vodio bi se redovan sudski postupak za utvrđivanje eventualne odgovornosti gospodina Assanga po optužnici, a u slučaju osuđujuće presude kaznu bi izdržavao u nekom od zatvora Australije, u kojem su svakako bolji uslovi nego u londonskom ozloglašenom zatvoru Belmarsh u kojem Australac izdržava pritvor od aprila 2019. godine, nakon što su ga Britanci kidnapovali iz Ambasade Ekvadora u Londonu.

Svakako je zanimljivo, a to nije promaklo mnogim novinarima, da saslušanje oko odluke hoće li Assange biti izručen u SAD počinje samo dva dana nakon vijesti  o smrti Alekseja Navaljnog, ruskog političkog zatvorenika i vodećeg opozicionara u Rusiji, za kojeg mediji u Australiji pišu da ga je ubio Vladimir Putin.

V. Vukoje

 

ReplyForward