субота, јул 13, 2024

Nagrada ‘Gordana Suša’ uručena novinarki N1 Hrvatska Ivani Dragičević

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 2. februara 2024. – Regionalna godišnja novinarska nagrada “Gordana Suša” za televizijsko novinarstvo, uručena je večeras u Beogradu novinarki televizije N1 Hrvatska Ivani Dragičević.

Ona je na svečanosti u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju navela da je nagradu dobila za svoj serijal o mladima “Glasači 2024”, dodajući da je nakon 25 godina karijere svoju snagu usmerila na “one što dolaze”.

Foto: portalforum.rs

“Na te mlade i u svijetu, i u Hrvatskoj, i u regionu, jer to nam je jedini mogući i sve manji kapital koji imamo za budućnost”, kazala je Dragičević.

Ocenila je i da je borba za “ono što se zove, ili se zvalo” novinarstvo u današnje vreme vrlo teška. “Mislim da ovakvo doba nikada nije bilo bolje i važnije za novinarstvo, pogotovu ono za koje sam se ja uvijek zalagala, koje nudi rješenja, analizira, objašnjava, stavlja u kontekst i kao takvo razotkriva i formuliše javno mišljenje – civilizirano, informisano, neostrašćeno, empatično i solidarno”, navela je Dragičević.

Hrvoje Zovko (Foto: portalforum.rs)

Član žirija i predsednik Hrvatskog novinarskog društva, Hrvoje Zovko, naveo je da je Dragičević sjajna novinarka, ispred svog vremena, ali da je pre svega toga “sjajna osoba i čovjek sa velikim ‘Č'”.

Naveo je da je Dragičević autorka brojnih reportaža, dokumentarnih filmova i serijala, i da je kroz svoju gotovo 30-godišnju karijeru snimala reportaže na Bliskom Istoku, Africi, Kini i izveštavala o migracijama širom sveta.

Branka Mihajlović (Foto: portalforum.rs)

Članica žirija, novinarka Branka Mihajlović ocenila je da bi Gordana Suša (1946-2021) svim nominovanima dala visoku ocenu, kao i da bi zasigurno od te ekipe, na čelu sa Ivanom Dragićević, napravila malu redakciju.

Prema rečima Mihajlovićeve, za Sušu bi “i te kako” u današnje vreme bilo posla, kao i za njene ljudske i profesionalne borbe za istinu i informacije u kontekstu, “a ne zbir podataka, propagandnih saopštenja i zvaničnih verzija o našoj izvitoperenoj stvarnosti”.

Željko Bodrožić i Ivana Dragičević (Foto: portalforum.rs)

Predsenik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić kratko se osvrnuo na odluku Apelacionog suda da oslobodi optužene za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine, navodeći da će se o tome više pričati u narednim danima.

“Ja zaista mislim da, ako nije sada, kada je vreme za pobunu novinara, jer očigledno da u ovoj državi mogu nekažnjeno da ubijaju novinare”, rekao je Bodrožić.

Ivana Dragičević (Foto: portalforum.rs)

Osudi presude pridružio se i predsednik Hrvatskog društva novinara Hrvoje Zovko, koji je naveo da, s obzirom da je svestan na kojim područjima živi, ne može ništa da ga začudi.

“Žalosna i tužna činjenica da je nedostatak pravde večna tema na našim prostorima”, kazao je Zovko.

NUNS Nagradu “Gordana Suša” dodeljuje od 2023. godine, a osnovao ju je sa ciljem da sačuva i održi sećanje na jednu od najboljih srpskih i jugoslovenskih televizijskih novinarki.

U Centru za kulturnu dekontaminaciju poštovanje prema Ivani Dragičević i nagradi koja nosi ime Gordane Suše svojim prisustvom iskazali su i Ivan Čolović, Nikola Barović, Rade Veljanovski, Jelka Jovanović, Vlado Mareš, Bojana Oprijan Ilić, Goran Svilanović, Dragan Banjac, Radomir Diklić, Velimir Ilić Petrov, Dejan Mihailović, Marko Divković, Dragoljub Petrović, Bojan Tončić…

D. B./Beta