петак, април 12, 2024

Nacionalistički huligani bojom zalili Smojin spomenik

Slične objave

Podeli

Točno tjedan dana nakon što je postavljen spomenik Miljenku Smoji u Splitu nepoznati huligani zalili su ga plavom bojom i oko vrata mu stavili ručnik s obilježjima FK Partizana

Piše G. Borković

Nije trebalo dugo čekati da se nacionalistički huligani opet iskažu. Jedva tjedan dana bilo je dovoljno da spomenik splitskom novinaru Miljenku Smoji, postavljen 19. listopada na Matejuški, divljaci zaliju plavom bojom.

Ni to bagri nije bilo dovoljno, nego su mu još oko vrata stavili ručnik s obilježjima beogradskog nogometnog kluba Partizan, valjda s namjerom da ga dodatno uvrijede kao srbofila.

Vijest kaže da splitska policija istražuje tko je u četvrtak navečer plavom bojom zalio spomenik. Potvrdili su da je dojava o tom vandalskom činu stigla jutros oko 9 sati zbog čega su poslali ekipu na teren. Rekli su da je huliganizam počinjen najvjerojatnije tokom noći. Očekuje se i kriminalističko istraživanje kako bi se utvrdilo tko stoji iza tog nedjela.

Odluka o postavljanju spomenika ovom splitskom kroničaru, kojeg se taj grad odrekao početkom 90-ih iz političkih razloga, donesena je još 2007. godine. Trebalo je čekati punih 16 godina i proslava stote obljetnice njegovog rođenja da se realizira, mada ni njegovo postavljanje nije prošlo bez komentara, kako pozitivnih tako i negativnih. Jedni su ga uspoređivali s onim Franje Tuđmana na suprotnoj strani splitske Rive, što je jedan od Splićana – koji je očito naslijedio Smojin duh – kazao da Smoje ima veću glavu, što nije čudno jer je u njoj imao puno više pameti od Tuđmana.

(Portal Novosti.hr)