среда, мај 29, 2024

Мoskovski zvaničnici pozivaju Putina da se skloni: Sve je pošlo naopako

Slične objave

Podeli

Sve više ruskih zvaničnika poziva Vladimira Putina da se skloni iz Kremlja, pošto je Moskva ovog vikenda pretrpela još jednu seriju ponižavajućih poraza u Ukrajini.

Samo dan nakon što je nekoliko opštinskih poslanika u Putinovom rodnom gradu Sankt Peterburgu pozvalo Državnu Dumu da sudi ruskom lideru za izdaju, njihove kolege u Moskvi su se pridružile i zahtevale da se povuče jer su njegovi stavovi „beznadežno zastareli“.

Otvoreno pismo opštinskih poslanika iz okruga Lomonosovski u ruskoj prestonici, upućeno Putinu, počelo je tako što je naizgled pokušavalo da ga nežno izneveri, govoreći mu da ima „dobre reforme“ u svom prvom i delu drugog mandata.

Ali onda je „sve krenulo naopako“, rekli su poslanici.

„Retorika koju Vi i Vaši podređeni koristite već duže vreme je prožeta netrpeljivošću i agresijom, što je na kraju efektivno vratilo našu zemlju u eru hladnog rata. Rusija je ponovo počela da se plaši i mrzi, ponovo pretimo celom svetu nuklearnim oružjem“, navodi se u pismu.

„Molimo Vas da se razrešite dužnosti zbog činjenice da su vaši stavovi i vaš model upravljanja beznadežno zastareli i ometaju razvoj Rusije i njenog ljudskog potencijala“, naveli su poslanici na kraju.

Iako nisu pominjali rat protiv Ukrajine, njihova molba je usledila pošto je Putinova poremećena „specijalna vojna operacija“ u susedstvu doživela spektakularan skok, sa hiljadama ruskih snaga koje su bežale dok je ukrajinska vojska pokrenula niz iznenadnih kontraofanziva i povratila skoro 400 kvadratnih milja teritorije za nekoliko dana.

Putin insistira da njegov rat protiv Ukrajine čini velike stvari za Rusiju

Čak i dok su ruski odbrambeni zvaničnici pokušavali da umanje masovnu predaju kao ništa više od strateškog manevra, očigledno je da nisu tako doživljavali čak ni mnogi od Putinovih najlojalnijih prijatelja.

Isti ruski propagandisti koji su proveli prvih šest meseci rata udarajući u prsa o navodno „neizbežnoj pobedi“ iznenada su promenili melodiju. Margarita Simonjan, glavna urednica RT-a koja je u više navrata pozivala Moskvu da nemilosrdno uništi Ukrajinu, iznenada je na Tviteru objavila sentimentalni screed pozivajući na jedinstvo između dve nacije. (Izvor: Yahoo)