среда, фебруар 21, 2024

Moravjecki: Kriza na granici Poljske je pokušaj destabilizacije Evrope

Slične objave

Podeli

KRAKOV, 21. novembra 2021. – Poljski premijer Mateuš Moravjecki nazvao je migrantski krizu duž belorusko-poljske granice „najvećim pokušajem destabilizacije Evrope” od Hladnog rata. On je je 21. novembra na Tviteru objavio da je beloruski lider Aleksandar Lukašenko pokrenuo „hibridni rat“ protiv Evropske unije.

Istoga dana, Poljska je prijavila pokušaj oko 100 „veoma agresivnih“ potencijalnih migranata da pređu granicu. Poljski ministar odbrane Mariusz Blaszczak rekao je 20. novembra da Belorusija upućuje male grupe migranata da pokušaju da pređu granicu istovremeno na više tačaka.

Zapad je optužio Lukašenka da „migraciju koristi kao oružje“ dovodeći potencijalne migrante u Belorusiju i ohrabrujući ih da pokušaju da pređu granicu sa Poljskom.

Belorusija je negirala optužbe i kritikovala EU zbog neprihvatanja migranata. U intervjuu za BBC 19. novembra, Lukašenko je priznao da je „apsolutno moguće” da su njegove bezbednosne snage pomagale migrantima, ali je negirao da ih je njegova vlada dovela u Belorusiju. „Nisam ih pozvao ovde“, rekao je.

Poljska kaže da je najmanje 11 potencijalnih migranata umrlo od početka krize tokom leta.