понедељак, јул 22, 2024

Mokra Gora – svetski turistički šampion

Slične objave

Podeli

Velimir Ilić Petrov (FoNet)

MOKRA GORA, 2. decembra 2021. – Mokra Gora proglašena za najbolje turističko selo sveta, odlučila je Generalna skupštine Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO).

Na zasedanju UNWTO u Madridu Mokra Gora je izabrana među 170 kanadidata iz 75 zemalja sveta, saopštila je Turistička organizacija Srbije, navodieći ocene UNWTO.

foto: fonet/Velimir Ilić Petrov

“Sa zadovoljstvom vam čestitam na ovom značajnom dostignuću, koje odaje priznanje Mokroj Gori, kulturnom i prirodno bogatstvu i njenoj posvećenost u održivosti u svoja tri stuba. Mokra Gora je izabrana među više od 170 prijava iz 75 zemalja, što je jasna demonstracija njenih izuzetnih vrednosti i delovanja u razvoju seoskog turizma”, poručio je predsednik Svetske turističke organizacije Zurab Pololikašvili u pismu upućenom turističkoj zajednici Mkre Gore.

šarganska osmica (foto: portal forum, sa prospekta Srbija voz Mokra Gora)

Verujem da će ovo svetski značajno priznanje doprineti da turizam postane pokretač ruralnog razvoja i blagostanja, unapređenjem uloge turizma u vrednovanju i očuvanju mokrogorske zajednice zajedno sa očuvanjem prirodnih, kulturnih vrednosti i raznolikosti, istakao je Pololikašvili.

Biti izabran za najbolje turističko selo sveta je vrhunski uspeh Mokre Gore, Turističke organizacije Užice, grada Užica i Republike Srbije, ocenjeno je u saopštenju TOS.

Mokra Gora sa turističkom prugom Šarganska osmica, hotelskim kompleskom Drvengrad, skijalištem Iver, brojnim prirodnim lepotama i izvorima lekovite vode, pešačkim starzama i sve bogatijom ponudom privatnog smeštaja u poslednje dve decenije postala je desetinacija koju godišnje poseti više od 200.000 ljudi.