недеља, мај 19, 2024

Popović: U Srebrenici nije bilo genocida

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 23. aprila 2024. (Beta) – Ministarka pravde Maja Popović ocenila je da se u Srebrenici nije desio genocid i da je namera da se donošenjem Rezolucije o Međunarodnom danu sećanja na genocid u Srebrenici 1995, stigmatizuje srpski narod i obeleži kao genocidan.

“Kvalifikacija događaja koji su se dogodili u Srebrenici kao ‘genocida’ je nedopustiva, netačna i pravno neprihvatljiva, posebno imajući u vidu da genocidna namera nije postojala”, ocenila je Popović u autorskom tekstu u današnjoj Politici.

Kako je navela, “najveći svetski stručnjaci, kao što su Efraim Zurof i Jehuda Bauer, ovih dana su ukazali da genocidne namere u Srebrenici nije bilo” i dodala: “u Srebrenici se dogodio zločin koji svi osuđuju i to niko ne negira”.

Popović je navela da je “sporan i broj bošnjačkih žrtava u Srebrenici koji se navodi u Predlogu rezolucije, jer on nigde do sada nije utvrđen”, kao i da je to “pitanje procene i velikih neslaganja u javnosti”.

Popović je ukazala da “ova rezolucija ima za cilj da favorizuje priču o stradanju Bošnjaka i da negira stradanje Srba”, kao i da su “posebno cinično što su među sponzorima rezolucije Nemačka i Ruanda”.