петак, јул 19, 2024

Milanović kritikovao Dodika zbog izjava na komemoraciji jasenovačkim žrvama

Slične objave

Podeli

ZAGREB, 13. maja 2024. (Beta) – Predsednik Hrvatske Zoran Milanović kritikovao je danas predsednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog tvrdnji da se vrlo mali broj Hrvata nije solidarisao sa zločinima ustaškog režima i ocenio da je reč o pokušaju nametanja kolektivne krivice hrvatskom narodu.

U saopštenju iz kabineta predsednika države navodi se da Milanović smatra neprihvatljivim i nadasve neistinitim tvrdnje čelnika srpskog naroda u BiH Milorada Dodika koje je on izneo u Donjoj Gradini, na obeležavanju sećanja na žrtve ustaškog logora Jasenovac.

Milorad Dodik je, osim ponovljene neistine o broju žrtava u Jasenovcu, rekao da je ‘vrlo malo pripadnika hrvatskog naroda koji se nisu solidarisali sa zločinima ustaškog režima’, što apsolutno ne odgovora istini i predstavlja uvredu za sve hrvatske antifašiste i hrvatski narod“, ističe se u saopštenju.

U njemu se ocenjuje da takve “matrice samo štete interesima Hrvata i Srba i u Hrvatskoj i u BiH”. “Hrvatski narod je iz Drugog svetskog rata izašao na pravoj strani istorije, na pobedničkoj strani. Svako drugačije tumačenje istorije, uključujući i spomenuto Dodikovo, predstavlja grubo falsifikovanje istine. I to samo s ciljem da bi se nekima dopao na jedan dan“, navodi se u saopštenju kabineta predsednika Hravtske.

Osim što su potpuno neistinite, takve tvrdnje, kako se dodaje u saopštenju, predstavljaju i nedopustivi pokušaj nametanja kolektivne krivice hrvatskom narodu.

Kao čovek koji se ponosio svojim antifašističkim korenima, Milorad Dodik dobro zna da su Hrvati među prvima u Evropi formirali antifašistički partizanski odred i da su se hrvatski antifašisti borili ne samo za oslobođenje od nemačke i italijanske okupacije, nego i protiv terora koji je ustaški režim sprovodio“, ističe se u saopštenju.

Činjenica, dodaje se, da je prvi partizanski antifašistički odred osnovan tako brzo nakon uspostave takozvane NDH i što je najvećim delom sastavljen od Hrvata, jasno govori da Hrvati nisu prihvatili ustaški režim.

U saopštenju kabineta predsednika Hrvatske takođe se ukazuje da je tok Drugog svetskog rata pokazao da su Hrvati dali veliki doprinos antifašističkoj borbi ne samo u Hrvatskoj, već i u BiH.

Partizanska vojska u Hrvatskoj bila je narodna vojska u kojoj su uz Hrvate učestvovali i Srbi i svi drugi koji su u fašizmu prepoznali zajedničkog protivnika. Ne samo da hrvatski narod u ogromnoj većini nije prihvatao ustaški režim nego mu se, kada je to bilo najvažnije, i aktivno suprotstavio učešćem u antifašističkoj borbi za šta je podneo ogromne žrtve“, navodi kabinet hrvatskog predsednika.

U saopštenju se ukazuje da se o istoriji mora govoriti argumentima, i da se o njoj može polemisati, ali, kako se ocenjuje, s puno više razuma nego što to sada čini Milorad Dodik.

Takođe se ističe da Hrvatska nema čega da se stidi, već može da se ponosi, jer je učešćem većine naroda u antifašističkoj borbi izabrala pravedan i pobednički put.