среда, април 24, 2024

Mesić: EU se udaljava od zemalja zapadnog Balkana

Slične objave

Podeli

SKOPLJE, 14. oktobra 2023. (Beta) – Bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić ocenio je danas u Skoplju da se članstvo u Evropskoj uniji (EU) udaljava od zemalja zapadnog Balkana bez obzira na sve reči podrške i obećanja iz Brisela o ubrzavanju pregovora.

On je, na Balkanskoj lideerskoj konferenciji, ocenio da je mir u našem regionu ponovo suočen sa značajnim izazovima raznih vrsta, od geopolitičkih i migrantskih inflacijskih, ali i da “nijedna zemlja u jugoistočnoj Evropi, niti na Balkanu nije zainteresovana za učestvovanje u novom hladnom ratu, niti u mogućem vrućem ratu između supersila”.

Ipak rat Ukrajini je, prema rečima Mesića, proizveo situaciju u kojoj se traže i od zemalja u regionu da ne budu neutralne i da odaberu stranu, što je stanje koje samo po sebi izazova podele i nestabilnost na Balkanu. “Uprkos tim trendovima niti jedna zemlja u regionu nije odbacila svoj prvi spoljnopolitički cilj: članstvo u EU. Ipak, ponekad mi izgleda kao da se to članstvo udaljava od zemalja Zapadnog Balkana bez obzira na sve reči podrške i obećana iz Brisela o ubrzavanju pregovora”, rekao je Mesić. Rat u Ukrajini je, kako je rekao, uticao na vođstvo Unije da najavi mogućnost povećanja članstva sa 27 na 36 zemlja, ali je i istakao da svima mora biti jasno da je to za sada pre svega geostrateška vizija koju osim toga ne podržavaju ni sve članice.

Prema rečima Mesića, “francusko-nemački izveštaj ili mapa puta proširenja predlaže da institucije EU sprovedu niz institicionalnih i političkih reformi kako bi za sedam godina Unija bila spremna za najveći talas proširenja i prihvatanja novih članica poput Ukrajine”.

“Ipak lideri EU ni sada ne žele ponovo proširenje vezati uz konkretan vremenski rok. Ako se EU odluči da zemlje poput Ukrajine, Moldavije i naše regije primi u bloku to bi bila loša vest za Zapadni Balkan. Ne samo što je već bitno odmakao u procesima usvajanja EU pravila i standarda u politici ekonomije, nego što bi to moglo značiti još jednu dugu fazu čekanja na ulazak u EU”, istakao je bivši hrvatski predsednik.

Dodao je da ova današnja Unija ima više uticajnih članica koje uopšte ne žele proširenje, kao i onih koji žele u budućnosti takvu Uniju u kojoj ima više krugova. “Ja to ne podržavam, jer bi tako zemlje zapadnog Balkana umesto da postanu punopravne članice EU postale deo Unije, samo deo Unije ali u nekom spoljnom krugu koji uključuje zemlje sa ruba Evrope. To bi bili nekakvo, ako mogu reći, surogat članstvo”, rekao je Mesić.

Dodao je da misli da sada “više nego ikada zemlje Balkana moraju sagledati dvojnu prirodu procesa integrisanja u EU”. “To znači da se ne mogu samo oslanjati na ono što su pozitivno postigle u procesu približavanja EU, nego moraju uporediti sadašnju Uniju sa onom kakva je bila pre 20 godina kada su člansto stavili kao glavni spoljnopolitički interes, te anlizirali kakva će biti budućnost”, rekao je Mesić.

Bivši hrvatski predsddnik je istakao da njega “najviše brine pitanje kuda ide EU” i “kuda ide Evropa”. “Važna tačka u integrisanju Zapadnog Balkana je činjenica da se EU u proteklih nekoliko godina bitno promenila u kontekstu razvoja situacije u Ukrajini. Zaokret Brisela u pravcu geopolitike ima potencijal da oslabi ulogu EU u evropskoj i globalnoj poltici izgradnje mira i da dovede u pitanje principe slobodne trgovine i tržišta. Ekonomija EU se danas koristi geopolitičke svrhe”, rekao je Mesić.

Balkanska liderska konferencija održana je danas u Skoplju nazivom “Integracija zapadnog Balkana u EU – Izazovi i perspektive, u organizaciji Podgoričkog kluba i Univerzalne mirovne federacije.