понедељак, април 22, 2024

Marija Đapić-Živković: Igra prirode

Slične objave

Podeli

БЕОГРАД, 27. фебруара 2024. – У галерији Сингидунум (Кнез Михаилова 40) у петак, 1. марта у 18 сати биће отворена изложба Игра природе Марије Ђапић-Живковић.

Изложбом представљам слике од пустоване вуне. Природа није само околина, еколошки простор, већ појам рода,родитеља, сродности, припадности. Природа може значити суштину, нарав јединке, али и укупно органско и генетско јединство свега рођеног.

Издвајају се две целине. Прву целину чине пејзажи, стварни и сањани, представе природе коју видимо, у чијем пространом наручју обитавамо.

Други  део су таписерије, тродимензионалне форме асоциране са робусним природним облицима. Вуна је симболички материјал који се у разним културним амбијентима, а нарочито у нашем, словенском, повезује са архетипским женским принципом, стваралаштвом, наслеђивањем, односом света предака са овоземаљским светом.

Foto: Galerija Singidunum)

Вуна као материјал етнолошког наслеђа је елемент националне и породичне традиције свих нас са Балкана. Креативност наших предака у стварању одеће, обуће, торби, покривача, тепиха.. заслужује дивљење, те му одајемо почаст кроз употребу и истраживање нових техника обраде.

Необична сувереност материјала вуне не дозвољава крајње покоравање, задржава сирову грубост и додаје искрену оригиналност предмету.

Она само подсећа да смо живи организми, створени несавршени, али у вечитом животном процесу кретања ка идеалу и вечности.

Марија Ђапић Живковић, рођена је 1976.г. у Кореници, Лика/Хрватска. Дипломирала је 1999.године на ФПУД,у Београду, на одсеку Костим, смер Савремено одевање. Звање Магистра наука из области Менаџмент позоришта, стекла је 2010.године на ФДУ у Београду. Члан је удружења УЛУПУДС и самостални уметник од 2000.године.

Бави се разним техникама обликовања текстила; шивењем, пустовањем, рециклирањем, штампом и графичким дизајном. Самостална изложба 2015.године ‚‚Сингидунум‚‚ Београд.

Радила је као модни дизајнер у кућама ‚‚Мона‚‚и‚‚Беба Кидс‚‚ као и  предавач менаџмента у моди у француској високој школи. ‚‚Мод`Арт‚‚.