среда, јун 12, 2024

Manojlović: Vlast ne može da spreči proteste

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 7. decembra 2021. – Savo Manojlović iz Inicijative “Kreni – promeni” za narednu subotu je najavio nastavak ekoloških protesta širom Srbije i pozvao policiju da u saradnji sa građanima obezbedi učesnike tih okupljanja.

Manojlović je na konferenciji za novinare u Medija centru rekao da je namera organizatora da poveća broj blokada i pozvao građane da na proteste izađu u što većem broju i dodao da svako ko izađe na protest treba da zna da je odgovoran za svoju bezbednost. On je negirao navode, kako je istakao, režimskih medija o tome šta se dešavalo na protestima prethodne subote i optužio vlast da je na građane “poslala navijače”.

Istakao je i da su učesnici protesta sami propuštali gradjane koji su ušli u blokade, i da su, oni koji nisu protestovali sirenama automobila pozdravljali učesnike blokada. Manojlović tvrdi da vlast ne može da spreči protest sa tolikim brojem ljudi i da nisu tačne informacije predstavnika vlasti da je Rio Tinto u dolini Jadra otkupio 600 hektara zemlje, navodeći da je ta kompanija otkupila tek 140 hektara.

Ovaj mladi čovek koji je poprilično uzdrmao srpsku vlast je rekao da je povlačenje Zakona o eksproprijaciji i izmena Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi – uslov za prekid protesta i da neće prestati “ako se pored Zakona o eksproprijaciji ne poboljšaju i odredbe Zakona o referendumu i narodnoj incijativi”.

Predstavnica Komiteta pravnika za ljudska prava (JUKOM) Katarina Golubović podsetila je da jsu moguće dodatne popravke zakona, te ukazala da su zahtevi “Kreni – promeni” apsolutno realni. “Ne postoji prepreka da se već ovog trenutka krene u izmenu Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi“, rekla je Golubović i navela da u tom slučaju Vlada Srbije ne bi morala ponovo da traži mišljenje Venecijanske komisije.

Na pitanje koja će poruka uslediti građanima uoči referenduma 16. januara iduće godine ukoliko taj zakon ne bude promenjen, Manojlović je rekao da se u tom slučaju neće baviti referendumskim pitanjem, već da će se ući u radikalizaciju protesta.

D. B.