среда, фебруар 28, 2024

Manojlović: Policija zabranila večerašnji protest ali će ipak biti održan

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 3. februara 2022. (Beta) – Predstavnik pokreta “Kreni – promeni” Savo Manojlović izjavio je da je policija zabranila protest koji je najavio za večeras u 19 sati ispred Predsedništva Srbije.

“Policija je došla da mi uruči rešenje o zabrani današnjeg skupa. Odbio sam da primim rešenje. Vidimo se danas ispred Predsedništva u 19 sati”, naveo je Manojlović na svom nalogu na Tviteru.

Manojlović je naglasio da Srbija “nije na prodaju” i da, ako je mogao da se organizuje protest u sredu u Valjevu, onda može i večeras u Beogradu. Pokret “Kreni – promeni” najavio je ranije protest ispred Predsedništva sa zahtevima da se uvede moratorijum na eksploataciju litijuma i bora u Srbiji na 20 godina.

Podrška naučnika i profesora

Više desetina naučnika i profesora potpisala su apel Skupštini Srbije da odmah, pre izbora najavljenih za početak aprile, uvede moratorijum na istraživanje i rudarenje bora i litijuma u Srbiji, saopštio je predstavnik pokreta “Kreni – promeni” Savo Manojlović.

“Rodoljubivi građani su na brojnim javnim protestima širom Srbije glasno prihvatili zaključke naučne konferencije održane u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU). Rudarenje bora i litijuma opasno bi zagadilo prirodu i ugrozilo nas i naše potomke”, navodi se u apelu.

Naučnici i stručnjaci u apelu su naglasili da podržavaju kolege akademike i sugrađane i da zahtevaju od poslanika Skupštine Srbije da postupe u narodnom interesu, a ne u interesu inostranih kompanija.

“Pre nego što raspišete vanredne skupštinske izbore, zabranite zakonom istraživanje i rudarenje bora i litijuma u celoj Srbiji. Novim zakonom ćete ispraviti brojne greške državnih organa u vezi izdavanja dozvola za istraživanje i moguće rudarenje”, dodali su oni.

Apel su potpisali profesori i naučnici: Nenad M. Kostić, Vladimir Stevanović, Bogdan Šolaja, Dragana Đorđević, Sanja Sakan, Aleksandra Mihajlidi Zelić, Željko Čupić, Dejan Opsenica, Vladimir Đurđević, Mirjana Andjelković Lukić, Uroš Anđelković, Vladimir Đorić, Slavica Ražić, Srđan Bojović, Lidija Matija, Maja Gruden, Slobodan Milutinović, Nataša Jović-Jovičić, Nataša Božić, Biljana Dojnov, Miroslav Novaković, Milica Popović, Jasna Džunuzović, Jagoš Raičević, Danijela Vidaković, Danica Županski, Vladimir Obradović, Ivana Tošić, Ratko Ristić, Miomir Kostić, Nedžad Hadžiefendić, Ljubiša Ignjatović, Tamara Saksida, Biljana Stojković, Ljiljana Tomović, Aleksandar Ćorac, Gordana Tomović, Marjan Niketić, Lidija Đokić i Vladimir Depolo.