уторак, јул 16, 2024

Majić: Po pravdu – kod sultana

Slične objave

Podeli

Ponovo kao nekad, idemo kod sultana po pravdu. On miri i razvađa, vraća odbeglu devojku, nalazi posao za otpuštenu ćerku, odlučuje ko je kriv a ko ne”, ističe Miodrag Majić.

BEOGRAD, 12. avgusta 2021. – Nije bogzna kakva pamet zaključiti da u Srbiji ne postoji podela vlasti, niti da je pravosuđe pod potpunim uticajem politike, a ovo što gledamo poslednjih dana u vezi sa krivičnom prijavom koju je Miloš Vučević podneo protiv Aleksandra Vučića i Aleksandra Vulina u slučaju koji se vodi protiv kriminalnog klana Veljka Belivuka repriza je onog što smo videli u slučaju Jovanjica. Sa ciljem da se tužilaštvu stavi do znanja da bi trebalo da unapred odbaci navode optuženih Veljka Belivuka i Marka Miljkovića koji tvrde da su imali podršku pojedinaca iz vrha vlasti, izjavio je za NIN sudija Apelacionog suda Miodrag Majić.

On ističe da je pravosudje potpuno marginalizovano i da građani intuitivno osećaju da je ono nevažno, da pravde nema i da se po pravdu ide – kod suverena. “Mi smo se civilizacijski vratili unazad. Ponovo kao nekad, idemo kod sultana po pravdu. On miri i razvađa, vraća odbeglu devojku, nalazi posao za otpuštenu ćerku, odlučuje ko je kriv a ko ne”, rekao je Majić.

“Mi se vraćamo ka tom delu naše istorije koji nije kratko trajao i koji je ostavio posledice. Kad idete po Srbiji, čućete ljude kako kažu da predsednik rešava sve. I zaključuju da nema vremena da čekaju da se stvori pravna država pa kod njega idu i po taštine lekove i po posao za ćerku. Pravosudje je suština priče. Figurativno govoreći, kada biste mesec dana imali nezavisno pravosuđe, imali biste i potpuno drugačiju sliku društva”, istakao je Majić.

U Savamali je bila naša crvena linija. Sve ovo što se kasnije dogodilo za mene je nastavak Savamale i početak stvaranja paralelne države u kojoj su značajnu ulogu očigledno imale i kriminalne organizacije.

Verovati bespogovorno u pojedinca, kaže Majić, siguran je put u propast. Zato postoji sistem iinstitucije, nasuprot ideji ibermenša – natčoveka koji rešava sve.

D. B.