субота, јун 22, 2024

Luiđiji di Maja i Vučić: Italija najvažniji ekonomski partner Srbije

Slične objave

Podeli

Danas u zgradi  Generalnog sekretarijata predsednika Republike (ul. Andrićev venac 1) u 10h, održan je sastanak predsenika Republike Srbije Aleksandar Vučića sa ministrom spoljnih poslova Republike Italije Luiđijem de Majom.

Prema saopštenju objavljenom na sajtu kancelarije  Predsednika Vučića, dvojica sagovornika su izrazili zadovoljstvo bilateralnom ekonomskom saradnjom, jer je Italija već godinama među najvažnijim ekonomskim partnerima Srbije, a trgovinska razmena ponovo beleži rast.

Predsednik Vučić je zahvalio na otvorenoj podršci Italije evropskim integracijama Srbije, a šef italijanske diplomatije Di Majo je, s tim u vezi, potvrdio da je Italija zagovornik ulaska Srbije u Evropsku uniju i da je spremna da nam pomogne u procesu pregovora, naročito u sprovođenju neophodnih reformi. Vučić je, takođe, izrazio zadovoljstvo što je Vlada premijera Dragija stavila naš region visoko na listu spoljnopolitičkih prioriteta, jer su mir, stabilnost i saradnja od najveće važnosti za budućnost Zapadnog Balkana. Zato je, ovom prilikom, šefa diplomatije Italije obavestio o toku dijaloga Beograda i Prištine. Predsednik Vučić je istakao da je Srbija uvek za dijalog kao način rešavanja otvorenih pitanja i da se bori za kompromis, štiteći istovremeno svoje državne i nacionalne interese.

Ministar Di Majo je čestitao srpskim vlastima na odličnim rezultatima u vakcinaciji stanovništva i ponovio zahvalnost Italije za medicinsku pomoć, koju je Srbija pružila u najtežim trenucima, ističući da i sada Srbija pokazuje solidarnost, poklanjajući vakcine zemljama kojima su potrebne.
Oni su izrazili nadu da bi do kraja godine mogla da bude održana četvrta zajednička sednica vlada, jer bi dala snažan podsticaj svestranoj saradnji dveju zemalja, u skladu sa Sporazumom o strateškom partnerstvu.
M.M.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)