субота, јун 22, 2024

Logomahija

Slične objave

Podeli

Piše: Nikola Samardžić

Istoričar, profesor Nikola Samardžić malo se poigrao u naslovu. Da ne tragate: logomahija je reč koju smo usvojili iz grčkog jezika i znači borba rečima, oštra diskusija, prepirka, svađa 

Jedini autokratski režim koji je u ovom trenutku potreban je odnos prema epidemiji. Predsednik vređa sve svoje podanike, i preti, do najbližih saradnika, besprekoran i nedodirljiv, samo ovi oko njega ne valjaju.

Od vike, dreke, galame, ostali smo na manje od polovine vakcinisanih.

Od svih kršenja procedura, normi i dobrih običaja, navodno nema pravnog osnova za obaveznu vakcinaciju, najmanje onih koji pripadaju javnom sektoru: zdravstvo, prosveta, univerziteti, policija, vojska, socijalne službe, administracija.

Jedina odgovorna i savesna Srbija je ona koja zahteva treću dozu. Sve izvan toga je pećinsko doba.

Od početka pandemije vlast se udvara najnižem mišljenju i porivima. Srbija je klijentska država nasilničkih vlada u Rusiji i Kini koje i za Srbijom zaostaju u procesu imunizacije.

Navodno predsednikov brat stoji iza Srpskog telegrafa koji svakodnevno s naslovnice prenosi poruke mržnje protiv zapadnog sveta, nauke i razuma, iste koje su se čule na čuvenoj Predsednikovoj konferenciji za štampu „šoping u Milanu“.

Svaka istočnjačka despotija je porodična vladavina koja stvarnost pretvara u Matriks. Tako dinastija tretira sve saradnike i podanike. Svaku zvaničnu poruku, kad je razumna, prati takođe zvanična ponuda jedne ludačke alternative.

Tajna Titove vladavine bila je njegova nepredvidivost. Zvanična retorika, vladavina porukama koje se odnose na minule i buduće sukobe i obračune, bila je zastrašujuća, ali ne i obavezujuća.

Najjasniji stavovi, najvažnije odluke, mogli su se promeniti tako da naredni dan nema nikakve veze s prethodnim. Zapadna politika je, upravo rukovođena takvim iskustvom, od Vučića očekivala takav zaokret, koji je on sam obećavao, ali se to nije dogodilo.

Njegova, i naša suština, su poruke u Srpskom telegrafu.

Svaka individualna sloboda završava se na slobodama i pravima svih drugih. Zato vakcinacija mora postati obavezna.

Ubedljiva većina u Francuskoj podržava plan predsednika Makrona da vakcinacijom uredi društvene odnose izolacijom svih koji neodgovornim stavom i ponašanjem ugrožavaju slobode i prava drugih. Predsednik Srbije, naši direktori bolnica, policija, rektori i dekani, nemaju Makronovu političku hrabrost i građansku odgovornost.

Ministar zdravlja ne koristi svoje zakonsko ovlašćenje, da naredi imunizaciju.

Ministar vojni je sistem hijerarhije i komandovanja prepustio sindikatu i tabloidima. Svi su sakriveni iza naslovnica Srpskog telegrafa. Nestala je i granica mladosti i starosti, kako su „mladi“ zatucani, i nameravaju da stare povratkom u Matriks prošlosti koja pretežno ne postoji.

Pandemija traje i traje jer totalitarni režimi i njihova klijentela iz Trećeg sveta nisu u stanju da proizvode, kupuju i distribuiraju vakcine. Pandemija traje jer SAD i EU nisu u stanju da izgrade politički autoritet u sopstvenim federalnim okvirima, niti da, u okolnostima opšte opasnosti, nametnu globalno liderstvo.

Merkel i Orban zajedno su ukinuli EU koja je žrtvovala Gruziju i Ukrajinu, i predala Zapadni Balkan ruskom i kineskom uticaju. Regionalni nered koji se oslikava u ovdašnjoj svakodnevici postao je globalno rasulo.

(Dnevni list Danas)