понедељак, март 4, 2024

Kurti: Upotrebi evra se protive oni koji finansiraju terorizam i peru novac

Slične objave

Podeli

PRIŠTINA, 11. februara 2024. (Beta) – Premijer Kosova Aljbin Kurti je danas ocenio da je kampanja protiv pravilnika Centralne banke Kosova (CBK), kojim je obavezna upotreba evra u gotovinskim plaćanjima, podignuta na lažnim osnovama i da ima cilj očuvanje dobro uspostavljenih puteva pranja novca i finansiranja terorizma.

On je u obraćanu građanima Kosova na srpskom jeziku naveo i da se to radi “putem slanja ‘keša’ (gotovine) u džakovima preko granica Srbije i Kosova”. Podsetio je da je 1. februara stupio na snagu pravilnik CBK o gotovinskim plaćanjima, te da se on ne odnosi na dinar, niti ga kao takvog spominje”.

“Cilj CBK jeste formalnost plaćanja i procedure vezane za to, nasuprot težnjama da se dokaže da je njena svrha ukidanje dinara, ili bilo koje druge valute na Kosovu”, dodao je. CBK, kako je naveo, “jasno ukazuje da je euro jedino sredstvo plaćanja na Kosovu i da s tim u vezi, svaka transakcija treba biti u eurima kao jedinoj zvaničnoj valuti na Kosovu”.

On je dodao da pravilnik CBK ne zabranjuje Srbiji da pomaže finansijski gradjane srpske zajednice na Kosovu. “Bilo kakvo sugerisanje suprotnog je lažna propaganda, čiji je cilj stvaranje tenzija na etničkoj osnovi”, kazao je premijer Kosova.

On je još naveo da Pravilnik CBK “obezbedjuje legalnost i transparentnost novčanih tokova na Kosovu, na osnovu Ustava i monetarne politike EU”. “Kosovo nije zabranilo dinar, kao što nije zabranilo dolar, funtu ili švajcarski franak”, objasnio je kosovski premijer.

“Jedina je razlika što od 1. februara ne može da ulazi novac preko granice u džakovima, kao što ne može ni u jednoj demokratskoj državi, već može da dođe preko bankovnih računa, te da bude podignut u eurima”, kazao je on.

Ova politika, kako je naveo, “štiti gradjane od pretnji organizovanog kriminala, trgovanja oružjem i pranja novca“.

“Dosadašnji način ulaska novca i njegov prevoz preko granica omogućavao je kriminalnim grupama da primaju nezakonito ubačen novac”, rekao je Kurti. “Na taj način je jačao njihov uticaj nad narodom. Na taj način je dolazilo do plašenja mase i ohrabrivanja kriminalaca, od samog državnog vrha Srbije”, dodao je on.

Kazao je još da je CBK ponudila olakšice u konverziji dinara u evre Narodnoj banci Srbije, uz istovremeno besplatno otvaranje računa u evrima, na Kosovu.

Kurti veruje da će protok novca preko računa omogućiti evidenciju legalnih uplata i isplata novca, što će biti osnova eventualnog podizanja kredita ili zasnivanja legalnih biznisa.

Prema njegovim rečima, to će i osnov za primanje pomoći od institucija Kosova, ekonomsku nezavisnost žena, “što vodi novim mogućnostima boljeg života”. Istakao je da svakoga meseca, penziju Kosova prima više od 33.000 pripadnika srpske zajednice, socijalnu pomoć 2.205 porodica, a još njih 4.244 – dečije dodatke.

Dodao je i da 1.372 porodica prima pomoć namenjenu porodiljama i majkama sa decom i sve to, kako je naveo, preko bankovnog računa – u evrima. Preko istih računa, kazao je, može se primati i pomoć srpskoj zajednici koju šalje vlada iz Beograda, uz podizanje u evrima i evidentiranje, radi transparentnosti i legaliteta. “Na ovaj način, iznos novca koji bude poslao Beograd, podudaraće se tačno sa novcem koji ćete vi (srpska zajedncia) dobijati na Kosovu”, zaključio je Kurti.