субота, април 20, 2024

Kurti: U Banjskoj 30 teško naoružanih ljudi, opkoljeni su, tražim da se predaju

Slične objave

Podeli

„Ovakva situacija ne može da se toleriše, oni su došli da se bore i destabilizuju Kosovo, a mi se borimo protiv njih zbog zakona koji je naša odgovornost. Mi moramo da sprovedemo zakon, ali najlakše i najbrže bi bilo da se oni predaju“, kazao je danas kosovski premijer, Aljbin Kurti, nakon što je u selu Banjska, u čijoj je blizini sinoć ubijen jedan policajac a drugi ranjen, danas nastavljena razmena vatre.

U selu Banjska nalazi se 30 teško naoružanih ljudi, rekao je Kurti na konferenciji za štampu posle sednice Saveta bezbednosti. „Ima najmanje 30 teško naoružanih ljudi, profesionalaca, vojske ili policije, koji su pod opsadom naših policijskih snaga“, navodi kosovski premijer.

Kurti je na konferenciji pokazao snimke i fotografije naoružanih osoba i blindiranih vozila u Banjskoj i kod samog manastira. „Na fotografijama se vidi da to nisu naoružani civili niti ‘bande za krijumčarenje’, već profesionalne vojno-policijske snage koje su ušle na teritoriju Kosova. I unutar manastira i van manastira pored spoljašnjeg zida vide se blindirana kola bez tablica i teško naoružanje“, rekao je Kurti.

Zatražio je od njih da se predaju organima bezbednosti, navodeći – „mi želimo da vladavina prava, mir i sigurnost vlada za sve građane bez ikakve razlike“. Naglasio je da ove osobe nose maske, usled čega za sada nisu uspeli da identifikuju nijednog od njih.

„Ali istražni organi će verovatno dati izveštaj o tome šta su našli i šta misle“, dodao je. Poručuje da je sada najvažnije da „niko više drugi ne gine“: „Da ne bude ratovanja, a za to je potrebano da se ove formacije predaju organima sigurnosti jer su opkoljeni našim snagama. Najvažnije je da se ovo pozitivno i mirno završava i onda ćemo da vidimo šta ćemo dalje“, ponovio je Kurti.

Ujedno poručuje da se kosovske institucije „ne bore protiv pojedinica, već za zakon“. „Mi sprovodimo zakon, a ova profesionalna vojska-policija je došla da se bori na Kosovu“, kazao je Kurti. Naglašava da će se tek nakon istrage znati „sa kim imaju posla“ i šta je potrebno da „zakon i pravo vladaju u Banjskoj u Zvečanu“, jer ovakva situacija „ne može da se toleriše“.

„Zakon i ustav su pojmovi koji nas vode u bilo koje operacije, a ne nešto drugo. Ako bude nešto novo to će biti zbog profesionalnog vrednovanja naših organa sigurnosti, a ne političkih odluka premijera Kosova“, poručio je.

Kurti je zamolio građane svih zajednica na Kosovu da ostanu mirni i prate zvanične izveštaje kako bi se informisali o situaciji.

Svečlja: Krajnje je vreme da se predaju

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja, u međuvremenu je u sličnom tonu kao i Kurti poručio da 30 osoba „uniformisanih, maskiranih i vojno opremljenih oklopnim vozilima i teškim naoružanjem različite vrste“ pucaju iz pravca i okoline manastira Banjska.

Tvrdi da je reč o „dobro organizovanim i dirigovanim kriminalnim grupama iz Beograda“, te da napad „i dalje traje“. „Naše policijske jedinice su aktivirane na terenu, s vremena na vreme su napadnute vatrenim oružjem sa različitih položaja, od organizovanih i teško naoružanih grupa“, naveo je.

Pozivajući se na navode Eparhije raško-prizrenske, naveo je da je jedan deo grupe „zabarikadiran“ unutar manastira. „Ovi teroristi su opkoljeni policijskim jedinicama i krajnje je vreme da se predaju“, dodao je Svećlja.

Neposredno pre oglašavanja kosovskog premijera i ministra, Eparhija raško-prizrenska je saopštila da je grupa naoružanih, maskiranih ljudi, upala blindiranim vozilom u manastir Banjska, pri čemu su provalili manastirsku zaključanu kapiju.

Prethodno je zamenik komandira Kosovske policije, Veton Eljšani, koji se i nalazi u Banjskoj, potvrdio da razmena vatre još uvek traje. „Vidimo naoružane, uniformisane ljude, teško naoružanje, puca se na nas, pucamo mi“, kazao nam je. On takođe nije mogao da nam potvrdi koje uniforme nose ova lica i ko su, ali nam je kazao da koriste blindirana vozila.

O sinoćnom napadu u selu Banjska, prve zvanične potvrde stigle su od najviših prištinskih zvaničnika, a nakon što su rano jutros o tome izvestili prištinski mediji.

Kosovski premijer, Aljbin Kurti i predsednica Vjosa Osmani, ali i drugi zvaničnici, optužili su „srpske kriminalne bande“, navodeći da imaju „političku, finansijsku i logističku podršku zvaničnog Beograda“.