недеља, мај 26, 2024

Kurti pozvao Srbe da ne napuštaju institucije

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 5. novembra 2022. (Beta) – Premijer Kosova Aljbin Kurti pozvao je Srbe da ne bojkotuju i ne napuštaju kosovske institucije, i da ne budu žrtve političkih manipulacija i geopolitičkih igara.

“Pozivam sve građane srpske nacionalnosti na Kosovu da sačuvaju smirenost, sigurnost i mir. Ja nisam premijer koji je protiv vas, već je Beograd protiv mene. Ja sam premijer koji će vam biti na usluzi poštujući ustavnost i zakonitost Republike Kosovo”, napisao je Kurti na Fejsbuku.

On je pozvao da se svi zajedno pridržavaju demokratskih i evropskih vrednosti, vladavine prava, prava i sloboda pojedinca i manjinskih zajednica, kao i političkog pluralizma.

Po njegovim rečima, izdavanje opomena vozilima sa “ilegalnim tablicama” na Kosovu počelo je 1. novembra, a predstavnici Srpske liste najavili su otpor protiv novčanih kazni kojih neće biti pre 21. novembra, zbog čega Kurti smatra da je Beograd ranije “započeo sa pretnjama i pripremama za destabilizaciju Kosova”. “Jasno je o čemu se radi. Predsednik Srbije (Aleksandar Vučić) je prevario i razočarao Amerikance i Evropljane. On se često se sastaje i koordinira sa ruskim ambasadorom u Beogradu. Srbija, ne bivajući demokratka zemlja, postaje oruđe u rukama Kremlja”, naveo je Kurti.

On je ocenio i da je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić danas moćniji od predsednika Srbije Aleksandra Vučića i da je “ovo njihova lična borba za vlast i da se tu ne radi ni o građanima, niti o državnim interesima”. Po njegovim rečima, Srbija je “kapitulirala i oprostila se od Kosova 9. juna 1999. godine”, odnosno Kumanovskim sporazumom, i da ne treba gubiti vreme i kasniti i u 2022. godini.

“Podržavajući Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja pre četvrt veka, oprostili ste se od Kosova. Danas, podržavajući Vladimira Putina i Sergeja Lavrova opraštate se od Evrope”, ocenio je Kurti.