субота, јун 22, 2024

Ponovo oštećen spomenik Branka Ćopića

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 17. aprila 2022. (Beta) – Udruženje Krokodil, posvećeno kreiranju književnih, kulturnih i društveno-političkih programa i promovisanju politike dijaloga i pomirenja, saopštilo je da je ponovo oštećen spomenik jednog od najpoznatijih dečjih pisaca Branka Ćopića.

“Da li treba da nas čudi što u gradu zagađenom muralima koji veličaju ovejane ratne zločince i strane predsednike čije su ruke do lakata umrljane krvlju nedužnih civila neko redovno vandalizuje spomenik Branka Ćopića”, zapitalo je udruženje Krokodil u saopštenju.

Iz Krokodila pojašnjavaju da je spomenik delo svetski čuvenog ilustratora Dušana Petričića koje je pre dva meseca postavljeno na Malim stepenicama, u neposrednoj blizini Brankovog mosta odakle je ovaj tužni čovek i esencijalni dečji pisac mnogih detinjstava, skokom presudio sebi.

“Do sad smo više puta morali da ga čistimo od autolaka kojim neko nama nepoznat i skroz naskroz nejasan uporno precrtava oči na ovom predivnom Ćopićevom portretu. Mnoge stvari nam svakodnevno ukazuju da u našem društvu postoji sistemsko i strukturno izobličenje, ono što najčešće nazivamo poremećajem sistema vrednosti”, navelo je udtuženje.

Ocenili su da “društvo u kojem se zlikovci veličaju, a pisci za decu na ovaj način obezvređuju ima sve razloge da se brine za sopstvenu budućnost”.