недеља, мај 26, 2024

Kragujevac: Radnici Fijata započeli protest

Slične objave

Podeli

KRAGUJEVAC, 13. maja 2022. – Radnici Fijatove fabrike automobila započeli su u podne protest zbog odluke menadžmenta da na dve godine “zamrzne” rad zbog pripreme proizvodnje električnog automobila, a radnicima je ponuđen odlazak u inostranstvo, ili otpremnina.

Oni su se u 12 sati okupili ispred fabričke kapije i krenuli prema centru tog grada sa namerom da blokiraju saobraćaj i traže da bez posredstva sindikata razgovaraju sa predstavnicima države i menadžmenta. Njima se pridružio i manji broj građana, koji usput viču “Vučiću lopove”. Policija nadgleda kretanje kolone.

Potpredsednik sindikata “Nezavisnost” Igor Anđić rekao je agenciji Beta da je nezadovoljstvo zaposlenih poruka kompaniji Fijat da fabrika mora da opstane, a ako ne može, da je napusti, a država da potraži investitore iz Kine ili Nemačke.

Predsednik Samostalnog sindikata u fabrici Saša Đorđević rekao je da će taj sindikat pre svega insistirati da od poslovodstva fabrike dobiju bolju ponudu za otpremnine za one radnike koji ne mogu da otputuju na rad u inostranstvo u jednu od četiri Fijatove fabrike u Češkoj, Slovačkoj, Nemačkoj ili Italiji.

Ti predstavnici sindikata su rekli da je država Srbija značajno pomogla toj kompaniji koja je, uz to dobila i jeftinu radnu sangu u Kragujevcu. Kompanija “Fijat Krajsler automobili Srbija”, koja od nedavno posluje u sastavu kompanije Stelantis najavila je proizvodnju elektičnog vozila zbog čega planira “zamrzavanje” proizvodnje do 2024. godine.