недеља, јун 16, 2024

Kovid propusnice za zatvorene prostore ugostiteljskih objekata

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 20. oktobra 2021. – Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić katastrofalnom je ocenila epidemiološku situaciju u zemlji i zbog toga od subote 23. oktobra od 22 sata najavila uvođenje kovid propusnice za sve ugostiteljske objekte u zatvorenom prostoru.

Premijerka je naglasila da će kovid propusnice važiti isključivo posle 22 sata u ugostiteljkim objektima. Ona je posle sednica Kriznog štaba rekla da nepoštovanje mera svi vide i niko ne reaguje, zbog čega se krenulo u pooštrenu kontrolu, i istakla da će Vlada Srbije sutra na sednici usvojiti uredbu kojom će biti moguće da pravno lice, preduzetnik ili organizator događaja imaju pravo na ulazu u ugostiteljske objekte da uz kovid propusnice traže i dokument sa fotografijom – ličnu kartu ili pasoš, na primer.

Validna kovid propusnica sa kojom ćete moći da boravite u ugostiteljskom objektu nakon 22 sata je potvrda o primanju druge, odnosno treće doze vakcine. Za drugu – ona ne sme da bude starija od sedam meseci od primanja.  Tako da ako niste primili treću dozu sedam meseci posle druge, neće vam biti validan kovid sertifikat.

Negativan PCR test ne stariji od 72 sata –  ako ne želite da se vakcinišite, a ako želite da boravite u ugostiteljskom objektu nakon 22 sata. I negativan antigenski test može služiti kao prousnica ali on je validan samo 48 sati. Takođe će biti moguće da kovid propusnica bude i potvrda da ste preleželi kovid u prethodnih sedam meseci.

Građani će moći da pokažu korid sertifikat u papirnom obliku ili na mobilnom telefonu, kao i da će na njima moći da se proveri kod, rekla je premijerka i precizirala da je i za strance validan EU kovid sertifikat, kao i sertifikati drugih zemalja sa kojima Srbija ima potpisan sporazum.

Medicinski deo štaba ponovo je predložio privremeno zatvaranje kako bi se stabilizovala epidemiološka situacija, ali takva odluka nije doneta jer nije bilo konsenzusa ni svih u medicinskom delu, rekla je Brnabić.

Premijerka je izjavila danas da je na sednici Kriznog štaba bilo reči o funkcionisanju škola, posle smrti 16-godišnjeg dečaka od korone.

Na konstataciju da se mere nisu poštovale ni na masovnim skupovima koje je država organizovala – kao što je nedavni u Horgošu, ili letos kad se 30.000 ljudi okupilo u Busijama da obeleži godišnicu stradanja u „Oluji“, ona je rekla da je ova vlast, za razliku od drugih, spremna da kaže kad pogreši ali i upitala ko bi mogao da natera toliko broj prisustnih da nosi maske.

„Mi nismo policijska država, verujem u naše ljude. Ne želim da budemo kao u nekim drugim država – da policija tuče ljude zato što se ne pridražavaju mera“, rekla je Brnabić.

(M. M./Danas i agencije)