субота, јул 13, 2024

Košarka: Dončić je postigao 73 poena, najviše u karijeri i u povijesti Dallasa

Slične objave

Podeli

Najefikasnija partija karijere i u povijesti Dallasa

Slovenac je postigao 73 poena, što je njegov osobni, ali i rekord Mavericksa uopće. To je ujedno i četvrta najefikasnija partija igrača u povijesti najjače lige svijeta. Jedini koji su zabili više od Dončića su Wilt Chamberlain 100 i 78 te Kobe Bryant 81 poen.

Dončić je utakmicom karijere ušao u još ekskluzivniji, točnije dvočlani klub. Mjesec dana prije 25. rođendan postao je tek drugi igrač koji je do te dobi imao više od jedne utakmice sa 60+ koševa u NBA-u. Prvi i do danas jedini bio je Michael Jordan.

Dončić je uspio što nije nitko prije njega

No Dončić je ovim pothvatom uspio i ono što nije nitko prije njega. S obzirom na to da je iz igre gađao sjajnih 25/33, postao je prvi u povijesti NBA lige koji je zabio 70 koševa uz čak 75 posto uspješnosti šuta. Trice je gađao 8/13, pa ima i najbolji skor iz daljine ikad među igračima koji su zabili 70 ili više. Slobodna bacanja je imao 15/16.

Dončić se često natječe sa samim sobom. Tako je sada impresivno srušio dosadašnji osobni i klupski rekord koji je držao od 27. prosinca 2022. Tada je Knicksima zabio 60 poena. S ova 73 poena postao je i igrač s najviše poena ove sezone na meču i to tako da je srušio samo četiri dana star rekord Joela Embiida, koji je zabio 70.

Dončić je višestruko rekordna 73 poena zaokružio s 10 skokova, po čemu je bio najbolji na meču te sa 7 asistencija, kao najbolji dodavač kod pobjednika. Tako je postao prvi igrač u povijesti NBA lige s učinkom 70/10/7.

Već na poluvremenu je ostvario osobni, klupski i rekord lige.

Već na poluvremenu je Dončić ostvario učinak za povijest. Do kraja prvog dijela zabio je čak 41 koš, za još jedan osobni i rekord Mavsa. Skinuo je Dirka Nowitzkog, koji je od 2009. držao rekord s 34 poena u drugom poluvremenu protiv Utaha. No, Dončić je ovo uspio s manje od pet slobodnih bacanja. Tako je postao prvi igrač otkako se igra NBA koji je za poluvrijeme zabio 40 s tako malo penala. Na Dončiću, koji je igrajući u transu bio nezaustavljiv, izredali su se Jalen Johnson, Saddiq Bey i Dejounte Murray, ali nitko ga nije mogao čuvati.

Slovenski fenomen je partiju života dao protiv svoje prve NBA momčadi.

(Izvor: index.hr)