петак, јул 12, 2024

Korijere dela sera: Kaja Kalas buduća šefica diplomatije EU

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 26. juna 2024. (Beta) – Premijerka Estonije Kaja Kalas, žestoko neprijateljski nastrojena prema ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, biće nova šefica diplomatije Evropske unije i zameniće Žozepa Borela, iako je bilo sumnji da li je ona prava ličnost za to upravo zbog izuzetno oštrih stavova prema Moskvi, piše danas italijanski list Korijere dela sera.

Kalas će biti zadužena i za Dijalog Beograd-Priština, dok je Moskva estonsku premijerku uvrstila u spisak ličnosti za kojima je raspisana poternica, navodi italijanski dnevnik.

Kaju Kalas su za novu visoku predstavnicu EU na čelu Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) predložili demohrišćani, socijalisti i liberali i to treba da potvrde vođe Unije, koji se sutra i u petak sastaju u Briselu.

Ime premijerke Estonije, koja je opsednuta Rusijom, dodaje Korijere dela sera, spominjalo se i medju kandidatima za novog generalnog sekretara NATO.

“Ništa čudno”, ističe milanski dnevnik, “to je i porodična priča Kaje Kalas jer je njena majka sa svojom majkom u doba sovjetske deportacije Estonaca kao dete prebačena u Sibir i tamo ostala do desete godine”.

“Veliki protivnik Putina, Kalas je proteklih meseci tražila od vodja EU da snažno finansijski i vojno podrže Ukrajinu… a unutar Unije je bilo onih koji su u nju sumnjali zbog krajnje oštrih odnosa s Moskvom”, napominje Korijere dela sera.

List dodaje da je jedan EU izvor na briselskom portalu Politiko postavio i pitanje “da li EU na takvu dužnost stavlja nekog ko bi sa zadovoljstvom pojeo Ruse za ručak”. “Kaja Kalas je na to”, piše milanski list, “reagovala s ironijom i na mreži Iks (X) objavila sliku kako jede pahuljice s borovnicama i pije kafu”.

Korijere dela sera podseća da je Kaja Kalas bila upletena u jedan skandal, koji je izbio prošle godine, jer je preduzeće za logistiku u kojem je njen suprug bio akcionar, nastavilo da isporučuje robu Rusiji i posle invazije Ukrajine.