петак, мај 24, 2024

Kontinuitet zla vodi ka zlom ishodištu

Slične objave

Podeli

Zoran Vuletić

Pretnje koje je pravoverni, zlovoljni, desničarski, patriotski, mrziteljski anonimus uputio listu Danas, potvrđuju kontinuitet zla, njegovo narastanje i moguću eskalaciju koja će se iz verbalnog užasa pretvoriti u otelotvoreni užas.

Već tri i po decenije iz dana u dan postaje moguće ono što nikada ranije nije bilo, i što u civilizovanim zemljama i danas nije moguće, da se neistomišljenicima šalju uvrednljive poruke, reči mržnje i kao logičan sled, pretnje istrebljenjem.

Uzalud se anonimni kriminalac trudi da se predstavi kao neko ko sa radikalima, esenesovcima i sličnim nema nikakve veze i da pripada novoj hordi autentičnih desničara koji će presuditi svima koji nisu uz njih. On tim vulgarnim samodopadanjem samo naglašava da od radikala, starih i presvučenih, koji su utrli put kriminalnoj, agresivnoj, pretećoj komunikaciji, ima još gorih, ali čija se ideja, namera, a i moguća realizacija, začela u istom mračnom gnezdu.

Najveći paradoks ovakvog rezona sumraka jeste pokušaj da se takva pretnja predstavi kao nešto što je u interesu Srbije, što je patriotski čin i borba protiv izdaje a, zapravo, takvi verbalni otrovi u najružnijem svetlu predstavljaju Srbiju i njene građane, ruše joj ugled i smanjuju mogućnost ostvarivanja realnih i legitimnih interesa.

Građanski demokratski forum upozorava javnost i institucije države, da trend agresivnih pretnji ne može da donese ništa dobro, a da tolerisanje ovakvih kriminalnih postupaka ohrabruje njihove inicijatore. List Danas je jedan od medija u Srbiji koji omogućavaju demokratsku javnu komunikaciju i koji doprinosi pozitivnoj afirmaciji naše zemlje i onda kada se u njemu mogu pročitati kritike na račun poteza vlasti i dominantnog javnog mišljenja.

Otkrivanje i procesuiranje onih koji šalju preteće poruke medijima, jedan je od najjačih testova za institucije sistema – da li zemlju vode u pravcu napretka i demokratije ili haosa i ponora.

(Autor je predsednik Građanskog demokratskog foruma)