среда, јул 24, 2024

Kon: Kovid propusnice nisu dovoljne

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 21. oktobra 2021. (Beta) – Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da pozdravlja uvođenje kovid propusnica, ali je naveo da su morale ranije da budu uvedene i da je nezadovoljan i tužan jer ne misli da će to biti dovoljno, i da je medicinski deo Kriznog štaba za borbu protiv korone još ranije predlagao oštrije mere.

“Epidemiološka situacija se razvila u praktično katastrofalnu, jer nigde nemao siguran ležaj baš potpuno za pacijente, dakle moraju ranije da se otpuštaju pacijenti da bi se dobio prostor. Situacija je jako, jako loša”, rekao je Kon za TV Prva.

Kon, koji je i član Kriznog štaba Vlade Srbije za borbu protiv epidemije korona virusa, rekao i da očito nema brzog načina da se poveća broj vakcinisanih gradjana u Srbiji kako bi stekli kolektivni imunitet.

“Mi smo tražili da se sve što radi zatvori u 17.00 sati, prevenstevno prodavnice, tržni centri, kafići i da bude otvoreno samo ono što je za namirnice, lekove i gorivo. Takođe u zabranu javnog okupljanja iznad pet lica”, rekao je Kon o stavu medicinskog dela Kriznog štaba.
Medicinski deo tražio je i da se “snažno radi na vakcinaciji”, u čemu se jednio složio sa ostalim članovima Kriznog štaba, jer je jedni izlaz iz ove situacije masovna vakcinacija.

Govoreći o kovid propusnicama, on je rekao da je neophodno pooštravanje kontrole, a kako je dodao, medicinski deo Kriznog štaba tražio je i da bude javno objavljivano ko krši mere.
On je rekao da svi zaposleni u ugostiteljskim objektima, koji su angažovani na mestima gde su posle 22.00 neophodne kovid propusnice, moraju da ispunjavaju uslove za njih.

Prema njegovim rečima virus se žestoko spustio u cirkulaciji među decom, tako da su neka na respiratoru, i da je legitimno pitanje, o čemu je juče započeta rasprava, da li je trenutak da se razmišlja o onlajn nastavi. “To zavisi od podataka, procene. Još uvek su podaci iz prosvete tavkvi da pokazuju da su se deca prvenstveno zaražavala u porodici, pa donose virus u školu ne znajući”, rekao je Kon i dodao da su motor svake respratorne epidemije kolektivi – školski, radni, sportski, slavlja, svadbe i noćni klubovi.